08:33 - Yapay zeka Grok hakkında soruşturma başlatıldı!
09:12 - İzmir’e şehit ateşi düştü!
09:27 - 3 CHP’li Başkan Abdurrahman Tutdere, Zeydan Karalar ve Muhittin Böcek gözaltına alındı!
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Gluten buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerinde bulunan bir protein türüdür. Ekmek ve benzeri unlu gıdalara esneklik ve piştiğinde kabarmasını sağlayan, glutenin yapışkan özelliğidir. Ayrıca gıdaları yerken ağızda çiğneme zevkini veren de glutenin kendisidir.
Çoğu insanda gluteni tolore edecek enzim mevcuttur. Ancak çölyak hastalığı gibi gluten ve buğday hassasiyeti olan kişilerde gluteni parçalayacak enzim olmadığı için ciddi sorunlara neden olur.
Gluten intoleransını en aygın şekilde Çölyak Hastalağında görürüz. Çölyak hastalığında gluten intoleransına bağlı olarak gastrointestinal problemler, cilt sorunları ve değişken ruh hali gibi problemler en yaygın olarak görülenleridir.
Çölyak hastalığında gluten alınımına bağlı olarak ince bağırsak iltihaplanır, bağışıklık sistemi çöker. Bağırsağın mukozal yapısındaki kronik iltihaplanmaya bağlı olarak, bağırsaktan geri emilmesi gereken vitamin, mineral gibi vücuda yararlı şeyler alınamaz ve kana geçemez.
Çölyak hastası olan kişiler besinlerinde gluten içeren gıdalar tüketirse tipik semptomlar yaşarlar.
Bunları şöyle açıklayabiliriz:
Gluten intoleransı en çok bağırsakları etkilemesine rağmen doğrudan ve dolaylı olarak diğer iç organ sorunlarına da sebep olmaktadır. Gluten en çok troid hormonu üzerine olumsuz etkiye sahiptir. Gluten intoleransı olan kişilerde troidler hipoaktif (yetersiz) hale gelir ve toksik metalllerin (özellikle alüminyum) uzaklaştırılması ve trigliserid ve kolesterolün parçalanması ile ilgili problemler sıkça görülür.
Normal kişilerde gluten intoleransına bağlı olarak görülen semptomları ise şu şekilde sıralayabiliriz.
Sisli bir zihne sahip olmak, glüten intoleransının yaygın bir belirtisidir ve glüten intoleransı olan bireylerin yaklaşık %40’ını etkiler.
Gluten intoleransına sahip olduğunuzu anlamak için bazı kan testleri yapılmaktadır.
Bunun dışında bazı intolerans kitleri üzerinden de hassasiyet testleri yapılabilmekte güvenli sonuçlar vermektedir.
Glutenin vücuttaki zararlarını ortadan kaldırmak için gerekli doku düzeltmeleri yapıldıktan sonra en az 3 hafta boyunca gluten içeren gıdalardan uzak durulması şarttır.
Halk arasında bilinenin aksine beyaz ekmekte tam buğday ve çavdar ekmeğine göre gluten miktarı oldukça azdır. Beyaz ekmeğin tavsiye edilmemesinin sebebi glutenden ziyade buğdayın beyazlatmak için işlemden geçmiş olmasıdır.
Gluten hassasiyeti olan kişiler için en önemli şey sabah kahvaltısının zamanında ve düzenli olarak yapılmasıdır. Tabi ki içinde gluten içeren gıdalardan uzak durulması kaydıyla. Mısır, pirinç, keten tohumu, darı, keçi boynuzu gluten içermeyen tahıl ürünleridir. Yulaf kendisi gluten içermese bile ekilme durumundan dolayı (buğdaya yakın olması, rüzgâr ile tohumlanma döneminde geçmesi) gluten riski taşımaktadır.
Et ve balık ürünleri, yumurta, meyve ve sebzelerde gluten içermeyen gıda ürünleridir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.