Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Türkiye yetişmiş insan gücünü elde tutamıyor: Parlak beyinlerin gözü hep dışarıda

Dünya İşletme okulu INSEAD tarafından hazırlanan 2023 Küresel Yetenek Rekabet Gücü Endeksi’ne göre, İsviçre bir kez daha dünyanın en yetenekli insanlarının ilk sırada tercih ettiği ülke olurken, Türkiye 134 ülke arasında 81. sırada yer aldı…

20 Kasım 2023 tarihinde eklendi.
Türkiye yetişmiş insan gücünü elde tutamıyor: Parlak beyinlerin gözü hep dışarıda

Türkiye’de düşük ücretler, şiddet ve mobbing nedeniyle yurt dışına giden doktorların ardından yazılımcı göçüde yükselişe geçmişti. Dünya İşletme okulu INSEAD tarafından hazırlanan 2023 Küresel Yetenek Rekabet Gücü Endeksi’ne göre, İsviçre bir kez daha dünyanın en yetenekli insanlarının ilk sırada tercih ettiği ülke oldu. Türkiye, 2013- 2018 yılları arasında 76. sırada yer alırken, bu yıl ise 134 ülke arasında 81. sıraya geriledi.

10 yıldır listenin ilk üç sırasında yer alan İsviçre, Singapur ve ABD ise yüksek eğitimli işgücü ve yenilikçi ekonomileri sayesinde yerlerini korudu. Danimarka, Hollanda, Finlandiya, Norveç, Avustralya, İsveç ve Birleşik Krallık ise ilk 10’da yer aldı. 134 ülkenin ‘yetenekleri’ nasıl çektiğini, büyüttüğünü ve elinde tuttuğunu ölçen yıllık rapora göre, ilk 10 ülke son on yılda sabit kalırken İsviçre ve Singapur ‘açık ara liderler’ olarak sürekli listenin başında yer aldı.

JAPONYA İLK 25’TE YOK

Listede ilk 25’te yer alan Japonya, yerini ilk kez Güney Kore’ye bıraktı. Çin ise 47’nci sıradan 40’ıncı sıraya yükselerek yetenek taşıyıcılığından, yetenek şampiyonluğuna geçti. Hindistan ise 103’üncü sırada yer aldı. INSEAD tarafından hazırlanan raporda bu durumu hem yurt dışından hem de yurt içinden yetenekleri çekme kabiliyetini azaltan ‘iş dünyası duyarlılığındaki düşüşe’ bağlı görülürken, “Bu aynı zamanda vasıflı çalışan bulmanın daha da zorlaşmasına neden oldu” ifadeleri yer aldı.

DAHA FAZLA YETENEK SAVAŞI

“Yetenek savaşlarının azalmasından ziyade artmasını bekleyebiliriz” denilen raporda, yaşam kalitesi ve sürdürülebilirliğin, kendilerini yetenek merkezi olarak konumlandıran ülkeler için ‘kritik bir varlık’ olacağı belirtildi.

‘YAPAY ZEKA UZMANLARINI EN ÇOK KAPTIRAN ÜLKEYİZ’

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)Direktörü Prof. Dr. Güven Sak Türkiye’nin yapay zeka uzmanlarını yurt dışına en çok kaptıran ülke olduğunu söyleyerek, “Biz yapay gündemle meşgulüz Türkiye geleceğini kaybediyor. Yapay zeka konusunda uzman yetiştirmekte en çok geri kalan ülkelerden biriyiz” ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ