Son yıllarda sosyal medya büyük bir trend, bu durumu göz önüne alarak Azerbaycanlı Sosyal Medya Uzmanı Ibrahim Mansimov ile yaptığımız röportajımızda, sosyal medya konusunu ele aldık.
Biraz kendinden bahseder misin? Ibrahim Mansimov kimdir?
- 21 yaşındayım, Azerbaycan’da 5 yıldır Sosyal Medya Uzmanı olarak çalışıyorum ve aynı zamanda kendi kurduğum sosyal medya şirketinin sahibiyim.
Teknik tanımıyla sosyal medya nedir?
- Kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan internet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir.
Sosyal medya ile profesyonel olarak ne zaman tanıştın ve yaşadığın ilk zorluklar nelerdi?
- Sosyal medya ile profesyonel olarak 2016’da tanıştım ve ilk olarak Instagram üzerinden işler yapmaya başladım, ancak bu platformda profesyonel olarak ilk işler yaptığım için zorluklar yaşadım. Bu zorluklardan biri Instagram algoritmasını doğru tanımlayamamam oldu. Instagram algoritması kişilerin ilgi alanlarına ve etkileşimlerine göre kişiye özel oluşturulduğu için bir markanın ‘Keşfet’e çıkması, markanın rastgele bir kitleye değil de, markanın ürün/hizmetleriyle ilgilenen daha geniş bir kitleye ulaşması anlamına gelir. Üstelik markalar bunu hiçbir ücret ödemeden, sadece kaliteli içerikler oluşturarak yapabilir. Bu algoritmayı anlamam biraz zor oldu benim için.
Genel olarak baktığımızda, içlerinde en başarılı bulduğun sosyal medya platformu hangisi ve neden başarılı?
- En başarılı sosyal medya platformu algoritmasına göre Instagram, beğenilen ve sevilen paylaşımları daha çok insanın karşısına çıkarıyor ve bununla profil sahibinin takipçisi artıyor. Profil sahibi bu takipçiyi sonradan Youtube ve Facebook’a yönlendirebilir.
Sosyal medya uzmanı olmak basit mi? Sosyal medya uzmanı tam olarak ne iş yapar?
- Sosyal medya uzmanı herkes olabilir dersem biraz garip gelebilir, aslında bu mümkün ama basit mi? Değil tabii ki! Sosyal medya uzmanı, satışları arttırmak için strateji planlaması, uygulaması ve izlemesi gibi görevlere sahiptir.
Sosyal medyanın doğru kullanımı ne demek?
- Sosyal medyayı bir eğlence, sohbet vasıtası gibi değil de, onu üniversal bir araç gibi görmemiz daha iyi olur. Mesela Sosyal medya sayesinde eğlence, sohbet ve yeni arkadaşlar kazanmak dışında para kazanmakta mümkün. İyi bir strateji ve iyi bir gözlem sayesinde sayfanızı büyüterek sayfada ücretli şekilde farklı reklamlar vermek mümkün.
Sosyal medyayı bir pazarlama aracı olarak düşünürsek, markaların/kişilerin sosyal medyayı etkin bir şekilde kullandığını düşünüyor musun?
- Her bir marka kendisini sosyal medya vasıtasıyla tanıtarak yüksek gelirler elde ede bilir aslında bunun için düzgün strateji yapmaları lazım. Pazarlama aracı olarak sosyal medya platformlar içerisinde de Instagram’a daha çok yer veriliyor, etkin şekilde kullanılıyor, yani her gün paylaşımlar, story’ler atıyorlar Instagram’a ama düzgün şekilde maalesef kullanılmıyor.
Azerbaycan’da sosyal medyaya nasıl bakılıyor?
- Azerbaycan’da sosyal medya günlük yaşantıda eğlenmek, konuşup sohbet etmek ve yeni şeyler öğrenmek için çok işe yarayan bir vasıta gibi bakılıyor.
Sosyal medya kullanımı konusunda Azerbaycan ve Türkiye’yi kıyaslayacak olursan neler söylemek istersin?
- Azerbaycan ve Türkiye arasında sosyal medyayı kullanma bakımından çok fark yok, tek fark rakamlarda var. Türkiye’de izleyici kitlesi oluşturmak Azerbaycan’a baktığınızda biraz daha kolay, çünkü 80 milyon Türkiye’de yaşayan insanlardan en az tahmini 68 milyonu sosyal medya kullanıyor, Azerbaycan’da ise 10 milyon insandan tahmini 8 milyon kişi kullanıyor.
Sosyal medya sektörüne yeni giren kişiler sizce ne yapmalı, ne yapmamalı?
- Sosyal medya sektörüne giren kişi ilk olarak tüm sosyal medya platformlarını tam şekilde tanıması şart. Yapması gereken sosyal medya platformlarında sayfası (profili) için doğru kitleyi bularak paylaşımlarıyla kitleyi elde tutmak. Sayfaya uygun olmayan paylaşım, doğru zamanda paylaşımların olmaması kitlenin dağılmasına sebep olur, buda yapılmaması gereken unsurlardan biri.
Hedeflerin ve hayallerin var mı, varsa neler?
- Hedefim Azerbaycan’da en büyük ve en güçlü sosyal medya şirketinin sahibi olmak ve bu yolda çok iyi ilerliyorum. İnanıyorum ki 3 yıl sonra Azerbaycan’ın en büyük ve en güçlü sosyal medya şirketi olacağız.
En sevdiğin kitap ve film hangisidir desem?
- Kitap okumayı o kadarda sevmem, sevdiğim film “The Network”
Azerbaycan’da ve Türkiye’de tuttuğun futbol takımı var mı?
- Azerbaycan’da “Karabağ”, Türkiye’de “Galatasaray”ı izliyorum.
Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersin?
- Hayatlarını istedikleri gibi, güzel ve renkli yaşasınlar, hep hedef ve amaçları olsun. Bu hedefleri gerçekleştirmeleri için boş durmasınlar. Görüşmek dileğiyle, sağlıkla Kalın
Röportaj: Serkan Candaş