Yurtdışında hekimlik yapmak için TTB’den alınan ‘İyi Hal Belgesi’ alanların sayısının 10 sene öncesine göre 40 kat, geçen seneye göre ise 2 kat arttığını söyleyen Ali İhsan Ökten, tıp ve uzmanlık eğitiminin niteliksizleştiğine dikkat çekti. TTB ikinci başkanı Ökten “Bu sağlık sistemi hem hekimlerin hem de toplumun sağlığını bozmaktadır” dedi…
Türk Tabipleri Birliği (TTB) önceki dönem başkanlarından Prof. Dr. Nusret Fişek, doğumunun 108., ölümünün 32. yılında TTB, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı’nın çevrimiçi düzenlediği etkinlik ile anıldı.
Etkinliğin konusu ‘Sağlık Emek Göçü Sorunu’ oldu. Açılış konuşmasını yapan TTB II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten; yurtdışında hekimlik yapmak için TTB’den alınan İyi Hal Belgesi sayılarının 10 sene öncesine göre 40 kat, geçen seneye göre ise 2 kat arttığını aktardı.
Tıp ve uzmanlık eğitiminin giderek niteliksizleştiğini, pandemide alkışlanan sağlık çalışanları için ‘Giderlerse gitsinler’ denildiğini, çalışma koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştırıldığını kaydeden Ökten “Bu sağlık sistemi hem hekimlerin hem de toplumun sağlığını bozmaktadır” dedi. Prof. Dr. Nusret Fişek’in başkanlığı döneminde de TTB’nin hedef haline getirildiğini anımsatan Ökten, hekimlik değerlerine ve toplum sağlığına sahip çıkmayı sürdüreceklerini söyledi.
Etkinliğin kolaylaştırından TTB Halk Sağlığı Kolu Yürütme Kurulu üyesi Dr. Nasır Nesanır de ‘Sağlık Emek Göçünün Dünya ve Türkiye Bağlamında İrdelenmesi’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de de Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın yarattığı yıkımdan söz eden Nesanır, pandeminin ve ekonomik krizin mevcut krizi daha da derinleştirdiğini ve bir ‘kusursuz fırtına’ yarattığını dile getirdi. TTB’nin konuyla ilgili ürettiği çalışmaları aktaran Nesanır, bu üretimlerde birlikte çalıştığı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
HASUDER adına konuşan Prof. Dr. Ahmet Saltık, hekim göçünün Türkiye’de de piyasalaştırma dalgasıyla büyüdüğünü kaydetti. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın somut sonuçlarını örneklerle aktaran Saltık “Sorunlar ne rastlantı ne beceriksizlik ürünüdür. Sorunun kaynağı küresel emperyalizm ve neoliberal politikalardır. Örgütlü ve bilimsel akılcı bir programı bu bilinçle yürütmeliyiz” dedi. Saltık, konuşması sırasında Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın serbest bırakılması ve meslek örgütlerine dönük yasal düzenleme hazırlığından vazgeçilmesi taleplerini de dile getirdi.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.