Uluslararası kamuoyuna, “koronavirüs vakasının olmadığı ülke” olarak kendini tanıtan ve bu yönde propaganda yapan Türkmenistan’ın koronavirüs vakalarını ve ölümlerini gizlediği iddia edildi…
İngiliz medya kuruluşu BBC, koronavirüs vakasının görülmediği nadir ülkelerden biri olan Türkmenistan ile ilgili kapsamlı bir dosya hazırladı.
Kendisi de bir diş hekimi olan Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’un sıklıkla ülkesinde koronavirüs olmadığını söylediğini hatırlatan BBC, buna karşılık ülkedekoronavirüs vakalarının görüldüğünü fakat bunu kimsenin dile getirmek istemediğini iddia etti.
BBC, Berdimuhammedov’un koronavirüs vakalarını açıklamasının devlet rejimini zor durumda bırakabileceğini aktarırken, başka ülkelerden yayın yapan Türkmen medyası ise üçüncü koronavirüs dalgasının ülkede başladığını yazdı. BBC, “Ülkede herkes bu konuda konuşmaktan korkuyor. Bazı medya kaynakları salgının başladığı günden beri ülkede 60’dan fazla insanın koronavirüsten öldüğünü yazıyor” yorumunu yaptı.
Fakat resmi olarak koronavirüs vakasının olmadığı ülkede geçen yıl bir Türk diplomatın yaşamını yitirmesinin, ülkenin gizlediği durumu az kalsın bütün dünyanın öğrenmesine yol açacağı belirtildi. 27 Haziran 2020’de Türkmenistan Aşkabat Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Kemal Uçkun, koronavirüse yakalandı. Göğüs ağrısı, terleme, yüksek ateş gibi semptomlar gösteren Uçkun’a zatürre tanısı kondu.
Fakat Türk diplomatın eşi Güzide Uçkun, röntgen sonuçlarını Türkiye’deki hastanelere gönderince gerçek ortaya çıktı. Türk doktorlar Uçkun’un Covid-19’a yakalandığını tespit etti. Bu haberle birlikte harekete geçmek isteyen Güzide Uçkun’un yaşadıklarını BBC aktardı.
BBC, “Uçkun, çaresizce eşini Türkiye’ye geri götürmek istedi fakat Türkmen yetkililer bir ambulans uçağının ülkeden çıkmasına izin vermedi. Uçağın ülkeden çıkmasına Uçkun’un ölümünden saatler sonra izin çıktı” ifadelerine yer verdi.
Öte yandan BBC’nin haberinde Uçkun’un mumyalanmış bedeninde yapılan sonuçlarda koronavirüs bulunmadığı da öne sürüldü. BBC, Uçkun’un yaşadıklarının ülkenin “corona virüsü olmayan ülke” imajına zarar verebileceğini de aktardı.
Ülkede bazı karantina önlemleri alındığını hatırlatan BBC, bu “önleyici adımlar” sayesinde hükümetin ülkede corona virüsü olmadığını açıkladığını da dile getirdi. BBC ayrıca ülkede Covid-19 ya da corona virüsü denmesinin yasak olduğunu da söylerken, “O virüs”, “bu hastalık” gibi kapalı tanımlamalar kullanıldığını da yazdı.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.