Troitsk Bilim Enstitüsü’nde görev yapan araştırmacılar, biyofabrikasyon teknolojisi kullanarak kan damarlarının uzun dokusal eşdeğerlerini üretmeyi başardı. Bu gelişme, transplantasyon ve rejeneratif tıp alanlarında çığır açabilir.
Yapay Damarlar Hangi Hastalıklarda Kullanılacak?
Geliştirilen yapay damarlar, özellikle ateroskleroz, tromboz, koroner kalp hastalıkları ve varisli damarlar gibi rahatsızlıkların cerrahi tedavisinde kullanılmak üzere tasarlandı. Ultrasonik akustik alan teknolojisi sayesinde 10 santimetreye kadar damar yapıları üretilebiliyor.
Biyofabrikasyon ile Organ Naklinde Devrim
Bilim insanları, bu teknolojinin gelecekte hasarlı doku ve organların onarımına da katkı sağlayacağını düşünüyor. Eğer proje başarılı olursa, organ nakli bekleyen hastalar donör aramak zorunda kalmadan, kişiye özel yapay böbrek, pankreas, akciğer ve diğer organlara sahip olabilecek.
Damar Üretim Süreci Nasıl İşliyor?
Araştırmacılar, yapay damar üretiminde akustik biyoyazıcı ve biyoreaktör teknolojilerini birleştirerek biyofabrikator adı verilen bir cihaz geliştirdi. Süreç şu şekilde ilerliyor:
1.Hücresel materyal merkezi hazneye yükleniyor.
2.Besiyeri içinde damar eşdeğeri oluşturuluyor.
3.Dokusal yapı, olgunlaşma süreci için biyofabrikatora yerleştiriliyor.
Seçenov Moskova Devlet Tıp Üniversitesi’nde testleri süren bu yöntemin geliştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
Manyetik Alan ile Daha Gelişmiş Damarlar Üretilecek
Eklemeli Üretim Teknolojileri ve Biyomühendislik Uzmanı Yegor Plakhotnyuk, hücrelerin kaynaşmasını sağlayan 200-300 mikrometre çapında sferoidler ürettiklerini belirtti.
Şu anda akustik alanlar kullanılarak damarlar oluşturuluyor, ancak gelecekte manyetik alanların da devreye alınması planlanıyor.
Plakhotnyuk, 2030 yılına kadar manyetik-akustik biyoyazıcı geliştirilerek daha karmaşık damar sistemleri ve hatta işlevsel organ eşdeğerleri üretilebileceğini söylüyor. Bu sayede, biyomühendislik alanında büyük bir dönüşüm yaşanması bekleniyor.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.