Erciş Adliyesi adli emanet bürosunda tutulan malzemelerin dışarı çıkartılarak satıldığı ortaya çıktı…
Erciş Adliyesi adli emanet bürosunda tutulan malzemelerin dışarı çıkartılarak satıldığı ortaya çıktı. 10 yıl boyunca organizasyonu devam ettiren şebekenin içinde adli emanet müdürü ve savcılar da var.
Erciş Adliyesinde adli emanet bürosuna teslim edilen malzemeleri gizlice satan ve aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu bir şebeke deşifre oldu. Geçen yıl yapılan ancak detayları yeni ortaya çıkan operasyonda, Emanet Bürosu Müdürü M.Z’nin yanı sıra sahte tutanakların altında imzası bulunan 4 savcı da yargılanıyor.
Aralarında Erciş Adliyesi Emanet Bürosu Müdürü M.Z.’nin de bulunduğu bir şebeke, ilçede yapılan uyuşturucu, tarihi eser kaçakçılığı, sahte para operasyonlarının ardından adli emanete teslim edilen malzemeleri piyasaya sürerek satışa sundu. Ele geçirilen 300 kilo eroinin yerine un koyan, emanet edilen parayı imha ettiklerine dair sahte evrak düzenleyen şebeke üyeleri, 10 yıl boyunca 6 ayda bir yapılan sayıma rağmen adli emanetleri dışarı çıkararak satmayı başardı.
Ancak şebekenin hesaba katmadığı şeyler oldu, bir süre sonra M.Z ve arkadaşlarının malı adliyeden çıkardığını öğrenen suç örgütleri, şebekeye vermeleri gereken parayı ödemedi. Zor durumda kalan M.Z ve arkadaşları paralarını alabilmek için aracı kişilere başvurdu. Bu arada bu kişilerin adli emanetteki malı dışarı çıkararak sattıklarını öğrenen uyuşturucu tacirleri, şebeke üyelerini açığa çıkarmakla tehdit etti.
Olayların çevrede duyulmasıyla şebeke, 2019 yılında açığa çıkmaya başladı. Yapılan bir ihbar sonucu Adalet Bakanlığı bir müfettiş görevlendirdi. Yapılan teftiş sonrası durumdan şüphelenen müfettiş, adli emanete teslim edilen eşyaların evraklarını inceleyince, paraların imha edildiğine dair sahte tutanak tutulduğunu gördü.
Bunun üzerine polis, aralarında Adli Emanet Müdürü M.Z. ve birçok kamu görevlisinin de bulunduğu şebekeyi takibe aldı. Yürütülen teknik ve fiziki takip neticesinde şebeke mensuplarının adli emanet bürosuna teslim edilen emanetleri, yasadışı yollardan piyasaya satışa sundukları ortaya çıktı. Adli Emanet Müdürü M. Z. ve bir kişi daha tutuklanarak cezaevine gönderildi. Davada bir kişi tutuksuz yargılanırken, bir kişi de aranıyor.
Yasalara göre adli emanet bürosuna teslim edilen malzemelerin 6 ayda bir sayılması gerekiyor. Yapılan sayımlarda adli emanet bürosundaki tüm malzemelerin yerinde olduğuna dair tutanakların altında savcıların imzası var. 2011 yılından bu yana Erciş Adliyesinde görev yapan ve hazırlanan sahte evrakları imzaladıkları belirtilen dört adli emanet savcısı ise bu dosya kapsamının dışında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla bölge adliye mahkemesinde yargılanıyor.
Konuya ilişkin Erciş Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede bu kişiler, ‘uyuşturucu ticareti, resmi belgede sahtecilik, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma, zimmet’ ile suçlanıyor.
Konuya ilişkin ilk duruşma 20 Haziran 2020 yılında görülürken, 7. duruşma ise 29 Haziran 2021’de Erciş Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme duruşmayı 5 Ekim 2021 tarihine erteledi.
Tutuklu Adli Emanet Müdürü M.Z. emniyette, savcılıkta ve mahkemede verdiği ifadede, ‘her adli emanet bürolarında bu tür durumların yaşandığını’, adli emanete teslim edilen malzemelerin imha edildiğini belirterek, hakkındaki suçlamaların bir kısmının doğru olduğunu ama kayıp eşyaların bir kısmından ise haberinin olmadığını söyledi.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.