Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü: 6 gün çalışıyorum, okula gitmiyorum

Bugün “Dünya Çocuk Hakları Günü” ve Türkiye’deki çocuk işçi sayısı 2 milyon… Sakarya’da halde çalışan 10 yaşındaki kız çocuğu Işıl’ın CHP’li Nazlıaka’nın sorusuna verdiği yanıt yürek yaktı. Işıl, okuma yazma bilmediğini, haftanın 6 günü çalıştığını söyledi. Öte yandan İSİG’in Çocuk İş Cinayetleri Raporu’na göre; son 10 yılda en az 616 çocuk, çalışırken yaşamını yitirdi…

20 Kasım 2022 tarihinde eklendi.
Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü: 6 gün çalışıyorum, okula gitmiyorum

Birleşmiş Milletler (BM), çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek maksadıyla her 20 Kasım’ı “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutluyor. Türkiye’deki çocuk işçi sayısı 2 milyon olarak kayıtlara geçerken CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın Sakarya’nın Erenler ilçesindeki patates halinde çalışan kadınları ziyareti sırasında yaşanan diyalog vahim tabloyu bir kez daha ortaya koydu.

Nazlıaka, halde annesi ile patatesleri torbaya dolduran 10 yaşındaki Işıl isimli kız çocuğu ile sohbet etti. Okuma yazma bilmediğini söyleyen Işıl, “6 gün çalışıyorum, okula gitmiyorum” dedi.

‘SON 10 YILDA EN AZ 616 ÇOCUK ÖLDÜ’

İSİG’in 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla hazırladığı Çocuk İş Cinayetleri Raporu’na göre; son 10 yılda en az 616 çocuk, çalışırken hayatını kaybetti. Raporda, “TÜİK verileri (720 bin kişi), çocuk işçiliğin gerçek boyutlarını perdeliyor. Çocuk işçiliğin azaldığına dayanak gösterilen istatistiklerde, sayısı 1,5 milyonu bulan çırak, stajyer ve meslek eğitimi gören öğrenci olmak üzere çocuk işçiliğin ana gövdeleri eksik. Ayrıca MEB’in, okulda olması gerekirken çalıştığını tespit ettiği ancak ulaşamadığı çocuk sayısını yaklaşık 440 bin olarak açıkladığını da belirtelim.” denildi.

Erenlerli bir esnaf da ekonomik dar boğazdan dert yanarak Nazlıaka’ya şunları anlattı:

“GİRDİ MALİYETLERİMİZ ÇOK YÜKSEK; AMBALAJ, İŞÇİLİK, NAKLİYE…”

“Son zamlardan sonra işlerimiz biraz ağırlaştı, bir ay önce iyiydi, şu bir aydan beri işlerimizde büyük düşüş var. İnsanların alım gücü düştü. Patates, soğan çok yükseldi, insanlar zorlanıyor. İşlerin iç açıcı durumu yok, yani bayağı ağır gidiyor. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek; ambalaj, işçilik, nakliye… Zaten patates, soğan, yerinde yüksek; maliyetler de üzerine binince bayağı fiyat artışı oldu.”

Ambalaj satışı yapan bir esnaf da ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden gençlerin daha çok etkilendiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“GENÇLERİN GELECEKLERİ PEK PARLAK DEĞİL”

“Ben, çocuklardan çok umutsuzum şu anda; gelecekleri pek parlak değil. Benim kızım iki tane üniversite bitirdi, şu anda yeni asgari ücretle işe başladı, o da çok şükür işi bulabildi yani. Her gün fiyatlar değişiyor. Biz de esnafız, bizde haftada iki defa fiyat değişiyor bazen.”

Günlük yevmiye ile çalışan bir kadın da şunları söyledi:

“YENİ BİR İKTİDARI DENEMEKTE YARAR VAR”

“10 günden beri 2 gün işe geldik. Soğan pahalı olunca satışlar düştü. (Yeni bir iktidarı) Denemek istiyoruz tabii, artık yeter diyoruz. Denemekte yarar var.”

Nazlıaka, daha sonra Söğütlü ilçesinde pekmez yapan kadınları ziyaret etti. Pancardan pekmez yapan bir kadın üretici, Sakarya’daki şeker fabrikasının kapanmasının bölgeyi olumsuz etkilediğini belirterek şöyle konuştu:

“ESKİŞEHİR’DEN TONU 2 BİN LİRAYA SATIN ALINDI”

“Bizim çocukluğumuzda şeker fabrikasından kartlarımız vardı, pancarı teslim eden çuvalla şekerimiz gelirdi. Şu anda hiçbir şey, tabii pancar yok, bırakın şekeri… Kantara teslim ettiğin her tonaja şeker hakkın olurdu. İster hepsini al istersen sat şekeri. Eskişehir’den tonu 2 bin liraya satın alındı, 1 ton pancar 2 bin lira.”

Nazlıaka, son olarak, Söğütlü’deki bir kıraathanede kadınlara CHP’nin iktidara geldikten sonra hayata geçirme sözü verdiği Aile Destekleri Sigortası’nı anlatarak kadınlar ile sohbet etti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ