Muğla’nın Bodrum ilçesinde, sit alanı olan Cennet Koy’da 678 bin metrekarelik alanın imara açılması tepkilere neden oldu. CHP’li Gürsel Tekin konu hakkında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için 4 soru yöneltti.
Bodrum’a bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koy’da 678 bin metrekarelik hazineye ait alana turistik tesis ve rezidans yapmayı planladığı öğrenilen Cengiz Holding’e tepkiler sürüyor. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Bodrum Meclisi öncülüğünde Cennet Koy’da toplanan vatandaşlar “Cennet Koyu’muzda yağmacı istemiyoruz”, “Muğla cennet kalsın” sloganlarıyla yaşananlara tepki gösterdi.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Muğla’nın Bodrum ilçesinde sit alanı olan Cennet Koy’un imara açılmasına tepki göstererek önlem alınmasını istedi.
Tekin, “Yurdum insanı her geçen gün daha da yoksullaşırken iktidar, yandaşlarına milyonlarca liralık rant dağıtmaya devam ediyor” dedi.
Tarım alanları, ormanlar, sulak alanlar, denizler, göller, nehirler ve hatta korunan alanlar bile artık bir enkaz diyen CHP’li Tekin “Son olarak, Muğla’nın Bodrum ilçesinde doğal ve arkeolojik sit alanları ile kaplı dünyaca ünlü “Cennet Koy” yok edilmek isteniyor” İfadelerini kullandı.
Cennet Koyu’nun imara açılmasına sert tepki gösteren Tekin, sözlerine şu şekilde devam etti:
Şirket’in yasak olmasına rağmen 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan bölgede kepçe kullanarak taşınmaz kültür varlıklarını tahrip ettiği iddia ediliyor. Söz konusu proje alanı, ‘kültür varlıkları’, ‘tabiat varlıkları’, ‘3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı’ ve ‘koruma alanı’ içerisinde yer alıyor. Proje alanının çevresinde 71 bitki türü, 11 sistematik gruba ait toplam 82 tür ve 302 bireyle, endemik 17 sürüngen türü bulunuyor.
Para uğruna bu kadim toprakların yüzyıllarca yılın ürünü olan tarihi hafızası ve kültürü yok edilmek isteniyor diyen Tekin, “Geçmişin zengin mirasını gelecek kuşaklara aktarabilmek için, şimdi dayanışma zamanı. Burayı beton lobilerine teslim etmeyeceğiz ”diye konuştu.
CHP’li Tekin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için şu soruları yöneltti:
1- Muğla’nın Bodrum ilçesi Cennet Koy ’da yapılmak istenen inşaat alanı çalışmalarında, antik dönemden kalma bazı kalıntılar bulunduğu yönünde ki iddialar doğru mudur?
2- Bakanlığınız bugüne kadar cereyan eden gelişmelerle ilgili bölgede herhangi bir inceleme/değerlendirme çalışması yapmış mıdır? Sonuçları nelerdir?
3- Kamuoyunun, sivil toplum kuruluşlarının, akademik odaların, meslek örgütlerinin, tarihi mirasın korunması yönündeki ortak taleplerine karşılık, tarihi öneme sahip bu zenginliğimiz üzerine villa yapılmasına neden müsaade etmektesiniz?
4- Tarihi bir değerimizin üzerine beton dökülerek villa yapılmasının önüne geçmek için bir girişiminiz olacak mıdır?
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.