Adyali mahlasıyla tanınan ressam eserlerini tanıtmak için klasik yöntem sergi salonları yerine sokağı ve insanları bir araya getirdiği “İnsargi” projesini başlattı.
Genç ressam bunun nedenlerini şöyle dile getiriyor:
“Eserlerimi 7-10 gün boyunca, açılış günü dışında kimsenin uğramadığı ev salonu kadar duvarları bulunan alçak tavanlı sergileme alanlarında, en az 500-1000 TL karşılığında sergilemeyi teklif eden; ödeme tamamlandıktan sonra ne sanatçıyla ne de muhtemel alıcı/koleksiyonerle gerekli iletişimde bulunan; sergi yazlık bölgede gerçekleşiyor ise gün içinde salonda değil, muhtemel bir plajda tatillenen küratör ve çalışanlara sahip; eser isimlerini doğru yazmaya –hatta yazmaya dahi- tenezzül etmeyen galeriler…
Sizi ve sanata olan bakış ve yaklaşımınızı reddediyorum.
Sanat, sizin o kısacık duvarlarınızda asılı olmadığı sürece de varlığını devam ettiriyor. Bir sanatçı olarak kendi seyirci, takipçi, sanatımısever kitleyi kendim oluşturmak için adım atıyorum. Adımlarımı atıyor, durup bekliyor, gösterimden sonra yeniden ilerliyorum. “İnsargi”yi başlattım.”
İnsargi, ‘‘insan’’ ve ‘‘sergi’’ kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşturulmuş, gerçeksiz bir kelimedir. Amacına hizmet ettiği takdirde, dilde yerini kazanan tüm kelimeler gibi varlığını kesinleştirecektir.
İnsargi: Bir veya birden fazla kişinin, bir veya birden fazla sanatçının eserlerini ellerinde taşıyarak ve zaman zaman duraklayarak ellerindeki eserleri rastgele bir insan grubuna gösterme vasıtasıyla, onları eserler ve dolayısıyla sanatçı ile tanış etmesi ve hareket halindeki bir galeri gibi davranmasına verilen addır.
İnsargiye neden ihtiyaç vardır? İnsarginin amacı nedir?
Tanımlanan ve sıfatları atfedilen sanat galerilerinin tek taraflı bir çıkar anlaşmasıyla hareket etmesi sebebiyle, eserlerini sergilemek için kendine platform bulamamış veya henüz nasıl bulacağını bilmeyen yeni sanatçılara; farklı bir sergileme yöntemini denemiş başarısız olmuş veya denemeye gücü yetmeyen bu yüzden tek çareyi sanat galerilerine büyük meblağlar ödemekte bulan sanatçılara; kendi yordamlarıyla sanatlarını sergileme şansı sunmak ve bu çirkin ‘‘kazanmak için ödeme yap (pay to win)’’ sistemini sarsmak ve yıkmaktır.
Tıpkı müzik sektöründeki sahne sisteminin bozukluğu ve buna çare olarak sokak müziği yaparak kitlesine ulaşma şansı yakalayan sokak müzisyenleri gibi, İnsargi bir çeşit sokak galerisidir. Sokak müziğinde olduğu gibi, sanatçı herhangi birine veya herhangi bir kuruma/kuruluşa para ödemeden, ücretsiz bir şekilde sanatını sergileyebilmelidir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.