Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Hamas’ın lideri Haniye, Tahran’daki evine yapılan baskında öldürüldü

Tel Aviv konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken Hamas İsrail’i sorumlu tuttu…

31 Temmuz 2024 tarihinde eklendi.
Hamas’ın lideri Haniye, Tahran’daki evine yapılan baskında öldürüldü

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran’da hedef alındığı bir saldırıda öldürüldü.

Hamas’tan çarşamba sabah erken saatlerde yapılan açıklamada, “Haniye, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı’nın yemin törenine katıldıktan sonra Tahran’daki evine baskın düzenleyen hain siyonistler tarafından öldürüldü” denildi.

İran Devrim Muhafızları, Haniye’ye suikast düzenlendiğini çarşamba sabahı devlet televizyonuna doğruladı. Yayındaki analistler, saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini belirtti.

AFP’ye konuşan Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, “korkakça bir eylem” olarak tanımladığı bu suikastın “cevapsız kalmayacağını” belirtti.

İsrail ordusu, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. İsrail, geçmişte İran içinde gizli suikastlar düzenlemiş, ülkenin nükleer programının başındaki bilim insanını öldürmüştü.

Haniye, Hamas için çok önemli bir isim olsa da grubun Gazze’deki askeri faaliyetlerinde rol almıyordu.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesini şiddetle kınadı.

Haniye, Tahran’a İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın dünkü yemin töreni için gitmişti.

Öte yandan Hamas, geçmişte de liderlerine yapılan saldırılardan sonra ayakta kalmayı başardı. 2004’te İsrail hem Hamas lideri Ahmed Yasin’i hem de kurucularından Abdülaziz er-Rantisi’yi öldürmüştü.

Haniye’ye suikast, İsrail’in Hizbullah’ın üst düzey komutanı Fuad Şükür’ü Lübnan’ın banliyösüne yaptığı bir hava saldırısında öldürdüğünü iddia etmesinden saatler sonra gerçekleşti. İsrail, Lübnan’ı Hizbullah’ın bu hafta sonu Golan Tepeleri’nde oyun oynayan 12 çocuğu öldürmesine misilleme olarak hedef aldı.

ABD ve bazı Batılı ülkeler, İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilimin bölgesel savaşa dönüşmemesi için yoğun diplomasi yürütüyor.

3 oğlu ve 4 torunu öldürülmüştü

İsrail ordusu, 10 Nisan’da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden İsmail Haniye’nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu.

Saldırıda 3 oğlu ve 4 torununu kaybeden Haniye, “Çocuklarının Gazze’yi terk etmediğini, Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini” söylemişti.

Türkiye ile yakın ilişkileri bulunuyordu

Haniye’nin Türkiye ile de yakın ilişkileri olduğu biliniyordu. Haniye, son olarak 20 Nisan’da Gazze’ye saldırılar sürdüğü sırada İstanbul’a gelmiş, Dolmabahçe Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da katıldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Haniye ile Katar’da yaptığı görüşmelerin yanı sıra sık sık telefon görüşmeleri gerçekleştiriyordu.
Haniye, Türkiye ziyareti sırasında birçok siyasi parti lideriyle de bir araya gelmişti.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, geçen hafta Haniye’nin Türkiye Büyük Meclisi’nde konuşma yapması için çağrı yapmıştı.

Ankara’dan ilk açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesini kınadı. Bakanlık, Haniye’ye yönelik suikastın Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta taşımayı hedeflediğini söyledi.

Haniye’nin öldürülmesinin ardından Ankara’dan yapılan ilk resmi açıklamada, “Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz” denildi.

“(İsrail Başbakanı) Netanyahu Hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir” denilen açıklamada, “Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail’i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır” ifadeleri de kullanıldı.

Bakanlık, “Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir” açıklamasında bulundu ve Filistin halkına başsağlığı diledi.

”Sabır ve başsağlığı diliyorum”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Haniye’nin öldürülmesine ilişkin sosyal medya hesabından bir başsağlığı mesajı paylaştı.

Kurtulmuş’un ifadeleri şu şekilde:

“Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, ‘Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz’ derler.’ Gazze’nin şehidler kervanına bir büyük mücahid daha katıldı. Filistin davasının siyasi lideri, ailesinden onlarca şehid vermiş İsmail Heniyye kardeşimiz insanlık düşmanı, katliamcı siyonist İsrail yönetiminin alçakça saldırısıyla şehid edildi. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum, makamı âli, mekânı cennet olsun. İnandığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi öldü. Filistin davasına adadığı ömür, verdiği mücadele nesillere örnek oldu. Çocuklarının ve torunlarının şehadeti ardından gösterdiği vakur duruşu ve sarsılmaz inancı karşısında Rabbim onu da şehidlikle mükâfatlandırdı. Merhum Aliya İzzetbegoviç’in dediği gibi; “Bizi toprağa gömdüler fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı.’ Tüm Filistin halkına ve Özgür Filistin davasına gönül vermiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum.”

AKP’den ilk açıklama: Lanetliyoruz

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, suikasta ilişkin yaptığı açıklamada, “Filistin davasının önde gelen isimlerinden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen siyonist bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz” ifadelerini kullandı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ