Ukrayna savaşının başlamasından buyana Rusya ile ticaretini genişleten, ABD ile AB’nin Mosova’ya uyguladığı yaptırımlara katılmayan Türkiye Boğazlar konusundaki duruşunu değiştirmedi. Türkiye Pasifik Okyanusu’ndan Akdeniz’e gelen ve buradan da Boğazlar’dan geçip Karadeniz’e gitmek isteyen Rus füze kruvazörü Varyag ve destroyer Admiral Tributs’a izin vermedi. 9 aydır geçiş izni bekleyen gemiler Vladivostok’taki üslerine dönmek zorunda kaldı…
Ukrayna savaşı konusunda Batı ile ters düşen Türkiye, ABD ve AB merkezli Rusya yaptırımlarına da şimdiye kadar katılmadı. Diplomasi konusunda çalışmalarını Yürüten Ankara, Tahıl koridoru anlaşmasına BM ile birlikte ev sahipliği yaptı. Anlaşmanın devreye girmesinde büyük rol oynadı.
Ancak Türkiye savaş gemilerine kapattığı Boğazlar konusunda Rusya’ya karşı tavrında taviz vermedi. Bunun son örneği de bugün yaşandı. Türkiye’nin, Rus Varyag füze kruvazörü ve destroyer Amiral Tributs’un Karadeniz Filosu’na katılmak için yaptığı girişimlere izin vermedi.
Türkiye, Rus savaş gemilerinin Boğaz’dan Karadeniz’e geçmesine izin vermedi. ‘Varyag’ ve ‘Amiral Tributs’, Şubat ayından bu yana geçmek için izin bekliyorlardı. Türkiye’nin ret kararı sonrası gemiler Vladivostok’taki üslerine dönmek zorunda kaldı.
Türkiye kararı sonrası Ukrayna’ya yakın sosyal medya hesaplarından “Türkiye, Ukrayna’ya saldırı hazırlığındaki Rus savaş gemilerinin Karadeniz’e girmesine izin vermedi. Rus gemileri Pasifik Okyanusu’na geri dönmek zorunda kaldı. Ukraynalılar, Türkiye’nin bu kararını takdir etti. Savaş gemilerinde savaşın simgesi: ‘V’ ve ‘Z’ harfleri görülüyor” paylaşımları yapıldı.
Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının 8. gününde Montrö anlaşmasını uygulamış, Rusya’nın Admiral Flota Kasatonov gemisiyle birlikte 3 gemiye daha geçiş izni vermemişti. 135 metre uzunluğunda ve 4.500 ton ağırlığındaki Admiral Flota Kasatonov gemisi üzerinde füze, torpido ve makineli tüfek gibi çok sayıda ağır silah da bulunuyordu.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.