Kız Kulesi’nin restorasyon çalışmaları esnasında çekilen görüntüler sosyal medyanın gündemine oturdu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, ‘Kız Kulesi’ iddialarına “Kulenin özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte” derken tartışmaları değerlendiren mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, “Kule, II. Mahmut dönemine ait olan haline geri döndürülecek. Proje kapsamında o döneme saygı göstererek kulenin yenilenmesine karar verildi” dedi…
Tarihi 2 bin yılı bulan, İstanbul’un simgesi haline gelen Üsküdar’daki Kız Kulesi’nin etrafının, restorasyon nedeniyle örtüyle kapatılması sosyal medyada bir takım iddialara yol açtı. Bazı görsellerde kulenin etrafını örten örtünün arkasının göründüğü bu nedenle de kulenin yıkıldığı iddia edildi.
Kız Kulesi ile ilgili iddialar sonrası, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, “Kulenin özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir” açıklamasında bulunmuştu.
Kız Kulesi’nin restorasyon projesinin danışmanlığında yer alan mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, tartışmalara ilişkin olarak Cumhuriyet’e konuştu. Ahunbay, “1944’te yaşanan bir yangından sonra kulenin üst kısmı betonarme olarak yeniden yapılmış. Kız Kulesi, lodoslara açık ve deniz kenarında rutubetli bir yer. 1944’ten beri kullanılan betonarmenin içerisindeki demirler paslanmış ve depreme dayanıklılığını yitirmişti” diye konuştu.
Mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay
Restorasyon sırasında tarihe saygı duyulduğunun altını çizen Ahunbay, “Yangından sonra yapılan restorasyon belgeleme olmadan, kendi malzemesiyle yapılmadan olmuş. Şu an yapılan restorasyonla kule, II. Mahmut dönemine ait olan haline geri döndürülecek. Proje kapsamında o döneme saygı göstererek kulenin yenilenmesine karar verildi. Dolayısıyla balkon ve kubbe ahşaptan yapılacak” ifadelerini kullandı.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.