Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ve Kızılay Yatırım’ın CEO’su İlyas Haşim Çakmak’a son 3 yılda “yöneticilere sağlanan fayda” adı altında toplam 35 milyon 884 bin 923 TL dağıtıldığı tespit edildi…
Her geçen gün giderek yoksullaşan halka yardım kuruluşu sıfatıyla hizmet veren Kızılay’da, şirketler üzerinden yöneticilere aktarılan ‘huzur hakkı’ dudak uçuklatıyor. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ve Kızılay Yatırım’ın CEO’su İlyas Haşim Çakmak’a 12 şirketten her ay 198 bin TL ‘huzur hakkı’ verildiği ve son 3 yılda “yöneticilere sağlanan fayda” adı altında toplam 35 milyon 884 bin 923 TL dağıtıldığı tespit edildi.
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl tarafından bağımsız denetçi raporları, faaliyet raporları, Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) bildirimlerinden elde edilen verilere göre, Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’ın kendi döneminde kurulan 12 şirkette ‘Yönetim Kurulu Başkanı’ olduğu, şirketlerin çatı kurumu Kızılay Yatırım’ın CEO’su İlyas Haşim Çakmak’ın da 12 şirkette de ‘Yönetim Kurulu Başkan Vekili’ sıfatıyla yönetici olarak 198 bin 12 TL yani her ay 36 asgari ücret değerinde ‘huzur hakkı’ elde ettiği kaydedildi. Böylece 100 bin 750 lira olan Cumhurbaşkanı aylığının yaklaşık iki katı ücret aldıkları ortaya çıkmış oldu. Ayrıca Kızılay’da Genel Müdür/CEO koltuğunda oturan ve ‘profesyonel çalışan’ sıfatıyla ücret alan İbrahim Altan’ın ayrıca 5 şirkette yönetici olarak huzur hakkı elde ettiği kaydedildi.
Kızılay’a bağlı şirketlerde 42 kişinin yönetici sıfatı ile her ay ‘huzur hakkı’ ödemesi aldığı, bu 42 yöneticiden 12’sinin ayrıca Kızılay bünyesinde ‘genel müdürlük’ sıfatı ile huzur hakkı dışında ‘profesyonel çalışan’ olarak da ayrıca ücret aldığı ortaya çıkarken Kızılay denetim raporlarına göre, şirketler üzerinden “yöneticilere sağlanan fayda” ve “üst yönetime sağlanan menfaatler” adı altında 2020 yılında 9 milyon 612 bin 108 TL, 2021 yılında 11 milyon 701 bin 833 TL değerinde ‘huzur hakkı’ dağıtıldığı belirlendi. Ocak ve Temmuz aylarındaki asgari ücret düzenlemelerinin ardından ‘huzur hakkı’ dağıtımının 2022 yılında 14 milyon 570 bin 982 TL’ye ulaşacağı tespit edildi. Kızılay’da şirketlerin kurulmasının ardından son 3 yılda “huzur hakkı” ödemelerinin 35 milyon 884 bin 923 TL’ye ulaştı.
Kızılay’daki “huzur hakkı” verilerini değerlendiren Bingöl, “Kızılay’da kurulan ‘huzur’ zincirinde CEO’lar, genel müdürler, yönetim kurulu başkanları, profesyonel yöneticiler havada uçuşuyor. 12 şirkette de yönetici olan Genel Başkan dışında Kızılay’dan maaş alan 12 yönetici daha farklı şirketlerde yönetici gösterilerek ‘huzur hakkı’ denilerek menfaat elde ediyor. 2 CEO, 17 genel müdürün bulunduğu Kızılay’da şirketler üzerinden 42 kişiye her ay toplam 249 asgari ücret değerinde ‘huzur hakkı’ dağıtımı söz konusu. Aralarında kimi ararsanız var. AKP’li eski milletvekili, eski bürokrat, AKP’li belediye başkanının kardeşi, AKP’li eski belediye meclis üyesi, AKP eski belediye başkanı aday adayları, AKP eski il kadın kolu başkanı, Diyanet eski yöneticisi, eski yandaş sendika yöneticisi, Kızılay yönetici kardeşi… Saymakla bitmiyor. Tam bir saadet zinciri ile karşı karşıyayız” dedi. Bingöl şöyle konuştu: “Geçmişte Türkiye’nin en saygın kurumları arasında yer alan bir kurumu iktidarın arka bahçesine çevirenler, eş-dost-akraba yönetici atamaları ile ‘huzur hakkı’ diyerek Kızılay’ı tüketiyorlar. Tarihi ve misyonu ile Türkiye’nin en önemli kurumları arasında yer alan Kızılay’ın bu hale düşürülmesi her vatandaşımız için güven kırıcı ve acı vericidir. Bilançolara göre şirketler zarar ederken Kızılay’dan milyonluk ‘huzur’ elde edenler koca bir çınar gibi güven vermesi gereken bir kurumu, vatandaşın bağışlarını, emeklerini ve güveni kolayca harcamaktadır. İhtiyaç sahipleri ve korunmasızların ilk çaresi olan Kızılay hızla denetlenmeli ve kurulan ‘huzur çarkı’ derhal bozulmalıdır. Bugün Kızılay’ı ‘huzur’ içinde tüketenler unutmasın ki, seçimlerden sonra halkın iktidarında Kızılay’ı hak ettiği güven ortamına taşıyacak, liyakatsiz isimlerin halkın alın terini kendi menfaatleri için harcamasına izin vermeyeceğiz.”
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.