Kuzey Kıbrıs’ta yayın yapan Havadis gazetesinin genel yayın yönetmeni Başaran Düzgün’ün Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Gazeteci Düzgün’ün ülkeye alınmama nedenini olarak N82 tahdit kodu gösterildi…
Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün, bugün (16 Kasım 2022 Çarşamba günü) İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda N82 tahdit kodu gerekçe gösterilerek Türkiye’ye alınmadı.
Ülkeye girişine izin verilmeyen Başaran Düzgün, bir süre havalimanında bekletildikten sonra ilk uçakla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) geri döndü.
Gazeteci Başaran Düzgün, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Günübirlik gittiğim İstanbul’da, Türkiye’ye girişim engellendi. Havaalanı polisi, ‘N82 kaydı var, giremezsiniz’ dedi.
Niye böyle bir kaydın olduğunu sordum, ‘Ülkenizdeki Türkiye Büyükelçiliğine sorunuz’ yanıtını verdi. Sayın Büyükelçiye defalarca sormuş, yazmıştık da gıkı çıkmamıştı.
Neyse, hayatımı şekillendiren, güzel yıllarımın geçtiği canım kadar sevdiğim Türkiye’ye girişimim engellenmesine çok üzüldüm ama devran dönecek, mazlumluktan zalimliğe dönüşenlerin iktidarı elbet bitecek…”
Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün’e Türkiye’ye giriş yasağı uygulanması, KKTC kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“TC-KKTC ilişkilerini olumsuz etkileyecek belirsizlik oluşmaya başladı. Kıbrıslı Türkler ‘Benim durumun nedir acaba. Acaba ben de Türkiye’ye giremez miyim?’ belirsizliği var.
Endişe ve kaygıyı doğuruyor ve kendi kendine sansürü de getiriyor. Yarın öbür gün benim girişim de yasaklanır diye düşünüp demokratik olarak düşüncelerini ifade etme meselesini sansürlemeye başlıyor. Korku atmosferi yaratılıyor.
Her devlet kendi güvenliği açısından tehlikeli sıkıntılı gördüğü kişilerin ülkesine girişini yasaklayabilir. Her devletin hakkıdır. İnsanlar bundan haberdar olsa çıkıp gitmezler. Ama burada önceden kontrol edebilecekleri, sıkıntı var mı diye bakabilecekleri bir mekanizma da yok.
Bir de girişi yasaklanan kişiler ‘Bunun nedeni nedir?’ diye öğrenmeye çalıştıklarından öğrenemiyorlar. Bu belirsizliğin kendinin Kıbrıs Türkünün Türkiye’ye güvenini sarsabilecek, arasındaki ilişkiyi güvensizlik üzerine oturtuyor.
Hal bu ki bizim aramızdaki en iyi yan karşılıklı güven olmasıdır. Garantör ülke olması bağlamında sıkıntı yaratıyor bu durum. Bu yöntem doğru bir yöntem değildir.”
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, “Üyemiz Başaran Düzgün’e yapılanı kabul etmemiz mümkün değildir, Türkiye ile Kıbrıslı Türklerin ilişkileri hiç bu denli kötü olmamıştı” paylaşımında bulundu.
Başaran Düzgün
Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Basın Emekçileri Sendikası (BASIN-SEN) ise şu açıklamayı yaptı:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin baskıcı Erdoğan rejimi, Kıbrıslı Türkler’in Türkiye’ye girişlerini engellemeye devam ediyor. Bu rejimin son yasağı da Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün’e geldi ve Düzgün de güvenlik gerekçe gösterilerek Türkiye’ye alınmadı.
Daha önce Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir, Cumhurbaşkanlığı Eski Koordinatörü Ali Bizden, Araştırmacı-Yazar Ahmet Cavit An, Eski Milletvekili Okan Dağlı, Sol Hareket Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, BRTK Eski Müdürü Aysu Basri Akter ve Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Münür Rahvancıoğlu gibi isimler güvenlik riski gerekçe gösterilerek Türkiye’ye alınmamış, ilk uçakla KKTC’ye geri gönderilmişlerdi.
Bugün de günü birlik bir ziyaret için İstanbul’a giden Başaran Düzgün, N82 kodu gerekçe gösterilerek Türkiye’ye sokulmamış, hava alanında bekletilerek, geri KKTC’ye gönderilmiştir.
Kıbrıslı Türk aydınlara uygulanan bu yasaklar karşısında, hiçbir adım atmayan, kendi vatandaşlarına sahip çıkmayan KKTC yöneticileri sessizce bu yaşananları izlerken, biz BASIN-SEN olarak sessiz kalmayacağımızı bir kez daha tüm kamuoyuna duyururuz.
Hiçbir somut gerekçe gösterilmeden Türkiye’ye girişleri yasaklanan tüm diğer aydınlık yüzlerimiz gibi, Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün’ün de yanında olduğumuzu vurgularken, bizi yönettiğini iddia eden yöneticilerin de oturdukları koltukların kendilerine yüklemiş olduğu sorumluluklarını yerine getirmelerini hatırlatıyoruz.”
Eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başaran Düzgün
Tahdit kodu, yabancı hakkında bazı durumlarda bilgilendirici bazı durumlarda ise ülkeye giriş yasağının veya deport sebebinin neden kaynaklandığını belirten koda denir.
Tahdit kodlarının konuluş nedenleri birbirinden farklılık gösterir. Yapılan eylemin önemine bağlı olarak da tahdit süresi değişiklik gösterir.
N82 tahdit kodunda yabancı, Türkiye’ye giriş yapmak için ön izin almak zorunda. Fakat bu izin, uygulamada hemen hemen hiç verilmez.
Bu durum, bir çeşit ülkeye giriş yasağı uygulamasıdır. Bu durumda, dava açılıp kod iptal edilmediği sürece yabancı şahsın Türkiye’ye girmesi pek mümkün değildir.
Başaran Düzgün
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.