Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

NASA’nın deneyi umutları artırdı!

NASA’nın DART deneyi dünyanın asteroidlere karşı korunması yönünde umutları artırdı…

14 Ekim 2022 tarihinde eklendi.
NASA’nın deneyi umutları artırdı!

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Tanrıver, 27 Eylül’de NASA’nın DART isimli uzay aracıyla Dimorphos asteroidine planlandığı şekilde bir çarpma gerçekleştirdiğini anımsattı.

DART uzay aracının misyonunun dünya için tehlike arz eden asteroidlerin yörüngelerini değiştirmek, bir bakıma dünyayı asteroid tehlikesinden korumak olduğunu belirten Tanrıver, NASA’nın daha önce de Ay’a bir roket fırlatıp ay parçalarını ortaya çıkardığını aktardı.

Bu görev başarılı olunca “Bir asteroidi vurabilir miyiz?” sorusuyla NASA’nın yola çıktığını ve DART programını oluşturduğunu anlatan Tanrıver, şöyle konuştu:

“Asteroidler, güneş sisteminde Mars ve Jüpiter arasında duran göktaşlarıdır. Neptün ötesi cisimler de dediğimiz Kuiper Kuşağı vardır. Bunlar da asteroid kuşağıdır. Bu asteroidlerden, bu kuşaklardan, bu göktaşlarından dünyamızın yörüngesine giren, dünyamıza yaklaşan birçok tehlikeli göktaşları dünyamız için risk taşımaktadır. Dinozorların neslini yok eden büyük bir asteroid çarpışmasıdır. Doğal olarak dünyamıza çarpacak bir asteroid çarpışması insanlığın ve dünya üzerinde yaşayan varlıkların yok olmasına da sebebiyet verebilir. O nedenle bu tür tehlikeli asteroidlerin tespit edilmesi ve onların bize karşı çarpma riskini azaltmak için böyle bir program yapıldı. 27 Eylül’de DART uzay aracı, Dimorphos ve Didymos diye iki asteroid var, Didymos ana asteroid, Dimorphos ise uydu asteroid yani onun etrafında dönen asteroddir, Dimorphos’a çarptırıldı. Bu sırada etrafa toz parçacıkları, maddeler çıktı. 10 bin kilometre uzunluğunda bir kuyruğu oluştu Dimorphos’un. Burada yapay bir kuyruklu yıldız oluşmuş gibi bir senaryo düşünebilirsiniz.”

NASA’nın asteroid kütlesine karşı uzay aracının ne kadar hızda olması ve nasıl bir açı altında asteroide çarptırılması problemini bu DART görevinin başarıyla sonuçlanmasıyla çözdüğünü vurgulayan Tanırver, çarptırılma esnasında Türkiye’den de TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi kanalıyla olayın teleskoplarla gözlendiğini ve NASA ile paylaşıldığını, NASA’nın da bu DART projesine TÜBİTAK Ulusal Gözlemevini dahil ettiğini dile getirdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ