Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu ile iki yıldızdan oluşan WR 140 sistemine yakından baktı. Sistemde ‘ışıkla itilen’ toz parçacıkları net bir şekilde görülebildi…
Aralık 2021’de uzaya gönderilen ve 2022 yazının ilk haftalarında faaliyetlerine resmen başlayan James Webb Uzay Teleskobu, bugün büyük bir gözlemle daha gündeme geldi. Bilim insanları, uzayda ‘ışık’ tarafından itilen toz parçacıklarını gözlemlemeyi başardı.
Söz konusu gözlem, WR 140 adı verilen, iki yıldızın birbiri etrafında döndüğü sistemde yapıldı. Sistem, yıldızların yüklü parçacık rüzgarlarıyla birlikte aynı yıldızların yaydığı radyasyon ışıması ile itilen iç içe geçmiş toz tabakalarına yer veriyor. Yeni gözlemde de bu toz tabakalarının itildiği anlar net bir şekilde görülebiliyor.
Bilim insanları, bu gözlemle birlikte tarihte ilk kez radyasyondan kaynaklı bu basıncı gözlemlemeyi başarmış oldu. Başarıları hakkında konuşan gök bilimci Yinuo Han, gözlemin nasıl mümkün olduğunu şu şekilde paylaştı:
“Yıldız ışığının hızlanmaya neden olduğunu görmek zordur çünkü kuvvet, mesafe ile azalır ve diğer kuvvetler etkiyi devralır. İvmeyi ölçülebilir hale getirmek için, malzemenin yıldıza makul ölçüde yakın olması veya radyasyon basıncı kaynağının ekstra güçlü olması gerekir.”
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.