Türkiye, İsveç ve Finlandiya’dan üst düzey yetkililer, haziran ayı sonunda iki İskandinav ülkesinin Ankara’nın güvenlik endişelerini karşılamaları koşuluyla NATO’ya kabulü için bir mutabakat yaptı. Ülkeler bu kapsamda ilk toplantıları için Helsinki’de buluşuyor. ..
Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Cumhurbaşkanlığı dış politika danışmanı İbrahim Kalın’ın yanı sıra içişleri, adalet bakanlıkları ve istihbarat yetkililerinin temsil etmesi bekleniyor.
İmzalanan üçlü mutabakat zaptı ile Türkiye bu ülkelerdeki “PKK, YPG ve FETÖ mensuplarının mevcudiyet ve faaliyetlerinden kaynaklanan güvenlik endişelerinin giderilmesini” amaçlıyor.
İsveç ve Finlandiya’nın, Türkiye’nin ifade ettiği bu örgütlerin faaliyetlerine karşı gerekli tüm önlemleri alması ve terör suçlularını Türkiye’ye iade etmesi bekleniyor. Ancak Ankara, şimdiden NATO adayı iki ülkenin, özellikle de İsveç’in güvenlik endişelerini ele almakta yetersiz kalmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getiriyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 9 Ağustos’ta Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada İsveç ve Finlandiya makamlarını “iyi niyetli” olarak nitelendirdi ancak somut adımlara ihtiyaç olduğunu vurguladı: “Henüz taahhütlerini yerine getirmediklerini görüyoruz. Açıklamalar var ama her zaman somut adımlar görmek istediğimizin altını çiziyoruz. Gerekli adımların neden atılmadığını öğrenmek istiyoruz. Bizim için zaman baskısı yok ama elbette terör konusunda zaman baskımız var.”
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da bu iki ülkeyi mutabakat zaptı imzalamalarına rağmen “tek bir terör suçlusunu dahi henüz Türkiye’ye iade etmedikleri için” eleştirdi.
İsveç, dolandırıcılıktan hüküm giymiş bir Türk’ü iade edeceğini açıklamıştı, ancak Bozdağ teröristlerin iade edilmesi gerektiğini söyledi.
Bozdağ, hafta başında Milliyet gazetesine verdiği demeçte, “Sıradan suçluları Türkiye’ye iade ederek bizi vaatlerini yerine getirdiğine inandıracaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın 73 kişiyi Türkiye’ye iade etme sözü verdiğini söylemişti.
Hem İsveç hem de Finlandiya, Türkiye’nin endişelerini gidermek için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını öne sürüyorlar. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin 23 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’nin de endişelerin giderildiğini hissetmesini diliyorum” dedi.
Bu arada İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, “AB tarafından terör örgütü olarak belirlenmiş PKK’nın bayraklarını sallayan Sol Parti ile koalisyon hükümeti kurmayı” reddetti.
Televizyonda yayınlanan bir röportajda Andersson, NATO ve AB’nin PKK’yı terör örgütü olarak listelediğini ve İsveç’in AB’nin bir parçası olduğunu ve NATO’ya katılmak istediğini yineledi. Andersson, PKK terör örgütünün bayraklarının sallanmasının hükümetin çıkarına olmadığını söyledi. İsveç Eylül’de sandık başına gidecek.
Bu iki ülkenin üyelik süreci, 30 NATO müttefikinin tümünün parlamentolarının ittifaka kabullerini onaylamasıyla tamamlanacak.
Şu ana kadar 23 ülke süreci onayladı. Türkiye 1 Ekim’de Parlamento’yu açacak, ancak onayın İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’nin koşullarını yerine getirme performansına bağlı olduğu kaydediliyor.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.