Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Atletizmde fotofiniş skandalı: Olimpiyat komitesi Türkiye’yi ‘kara liste’ye aldı

Olimpiyatlara daha fazla atlet gönderebilmek sebebi ile Erzurum’da gerçekleştirilen kota yarışlarında derecelerin, fotofinişler değiştirilerek manipüle edildiği öğrenildi. Bunun sonucunda ise World Athletics, Türkiye’yi ‘yarışma sonuçları denetime tabi olan ülkeler’ listesine soktu…

17 Aralık 2022 tarihinde eklendi.
Atletizmde fotofiniş skandalı: Olimpiyat komitesi Türkiye’yi ‘kara liste’ye aldı

12-13 Haziran 2021 tarihinde Erzurum’da gerçekleşen ve Türkiye Atletizm Federasyonu’nun düzenlemiş olduğu Uluslararası sprint ve bayrak yarışlarında Türkiye’nin dereceleri, dünya atletizmini yöneten World Athletics’e (WA) bildiriliyor.

4×400 erkek bayrak takımı, bildirildiği gibi 3:02.50 şeklinde değil 3:03.23 koştuğu için olimpiyata kabul edilmiyor. WA, 4×100 takımının 38.20’lik derecesini de geçerli saymıyor. 2019 yılında Yokohama’da elde edilen 38.47 ile olimpiyat vizesi veriliyor. ‘Ukrayna ülke rekoru kırdı’ diye ilan edilen 38.51’in aslında 38.77 olduğu; B takımının U23 Türkiye rekoru olarak açıklanan 39.92’sinin de aslında 40.12 olduğu ortaya çıktı.

DERECE İKİ HAFTADA 3 SANİYE GELİŞTİRİLİYOR

Sözcü’nün haberine göre; 4×400 karışık takımı, 3:17.65’le Ukrayna (3:15.46) ve Belarus’un (3:16.65) ardından 3. oluyor; Erzurum’da. Bu derece kotaya yetmeyince; 27 Haziran’da yine aynı pistte ve aynı ülkelerle başka bir yarış düzenleniyor. Türkiye’nin, derecesini 2 haftada 3 saniye geliştirmeyi başarıp 3:14.80’le Ukrayna’nın (3:14.06) ardından ikinci olarak olimpiyat vizesi aldığı duyuruluyor; federasyon tarafından. Ancak WA, Tokyo 2020 için Türkiye’ye vize vermiyor.

1-009.jpgSol taraftaki fotofiniş derecesi, sağ taraftaki değiştirilen fotofiniş derecesi

BAKANLIK VE FEDERASYON KARIŞMAYINDA WA EL KOYDU

Tüm bunlarla birlikte ne bakanlık ne de federasyon; yaşanan bu skandalı ve sorumlular için gerekeni yapmayınca WA duruma el koydu. Türkiye, yarışma sonuçları denetime tabi olan ülkeler arasına sokuldu. Bu geçici karar ise, “Türkiye’deki hiçbir yarışmanın derecesini kabul etmiyoruz. Atletleriniz Türkiye dışında yarışsın” manasına geliyor.

2.jpegSol taraftaki fotofiniş derecesi, sağ taraftaki değiştirilen fotofiniş derecesi

3-002.jpg

WA yaşananların ardından federasyondan fotofiniş fotoğrafları istiyor. Ancak WA’ya düzenlenmiş, düzmece tablolu, excel dosyaları gidiyor.

Yaşananların üzerinden 1 buçuk yıl geçmesine karşı, MHK Başkanı da olan Fatih Çintimar, MHK Asbaşkanı Mustafa Akyavaş ve fotofinişteki (MHK) görevlileri, görevlerin devam ediyor.

Skandalı ortaya çıkaran isimlerden, olaydan sonra MHK’daki görevinden istifa eden uluslararası hakem Necati Çeteci ise bu konuda camiayı bilgilendirdiği için 45 gün hak mahrumiyeti ile cezalandırılıyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ