Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Basın Özgürlüğü Raporu: İktidarın tek derdi haber yasaklatmak!

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Temmuz ayı Basın Özgürlüğü Raporunu açıkladı…

05 Ağustos 2022 tarihinde eklendi.
Basın Özgürlüğü Raporu: İktidarın tek derdi haber yasaklatmak!

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in paylaştığı temmuz ayı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, geçen ay içinde gazeteciler gözaltına alındı, baskı, tehdit ve engellemeler ile karşı karşıya kaldı. Raporda gazetecilere yönelik tehditlere yargının ve sosyal medya platformlarının seyirci kalışının yanı sıra iktidar mensupları ve yakınlarının  şikayetleri sonrasında erişime engellenen haber sayısındaki artış da dikkat çekti.

Çakırözer’in hazırladığı rapora göre, Temmuz ayında dikkat çeken basın ve ifade özgürlüğü  alanındaki ihlalleri şöyle:

20 Temmuz’da başlayan adli tatil öncesi Temmuz ayının ilk haftalarında gazeteci yargılamaları devam etti.

Gazeteci Can Ataklı televizyonda yaptığı yorumlar nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı. Cezası 10 bin 110 lira adli para cezasına çevrildi.

Osmaniye’deki ‘sığınmacı kampından kaçan Afganlar’ haberini yapan gazeteci Hasan Tolga Balcılar gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

HABERE DAVA, TAKİBİNE DARP, HAKARET VE GÖZALTI

Diken muhabiri Canan Coşkun, Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, İleri Haber Genel Yayın Yönetmeni İzel Sezer ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Batuhan Batan hakkında haberleri nedeniyle dava, gazeteci Öznur Değer hakkında da sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldı.

Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazeteci için Ankara’da düzenlenen basın açıklamasını takip eden gazeteciler Deniz Nazlım, Yıldız Tar ve Sibel Yükler darp edilerek gözaltına aldı.

Birecik Halfeti Kültür Yolunda yapılan çalışmaların tamamlanmamasına ilişkin basın açıklamasını takip eden gazeteci Kerem Kırpaç, AKP’li Birecik Belediye Başkanı tarafından darp edildi.

Adana Geri Dönüşüm Sanayiciler Sitesi’nde ‘ithal atık’ haberi yapan gazeteciler Vedat Örüç ve Elif Kurttaş bir firmanın sahibi ve çalışanları tarafından darp edildi, sözlü taciz ve hakarete maruz bırakıldı.
İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin basın açıklamasını takip eden gazeteciler Melis Ciddioğlu, Emel Vural ile kameraman Kadir Devir’in haber takibi emniyet güçleri tarafından engellendi.

KRT programcısı gazeteci Zafer Arapkirli Twitter’da bir hesap tarafından tehdit edilirken, Arapkirli’nin hesap ve kendisine yönelik tehdite ilişkin Twitter’a yaptığı bildirime ‘kural ihlali yok’ yanıtı verildi.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Zülal Kalkandelen’i yazıları nedeniyle tehdit eden kişi ise ‘delil yetersizliğinden’ beraat etti.

KILIÇDAROĞLU’NUN AÇIKLAMALARINA İKİNCİ CEZA

RTÜK, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun açıklaması nedeniyle Halk TV’ye ikinci kez idari para cezası verirken, Halk TV programına  katılan bir Milletvekilinin ifadeleri nedeniyle de para ve 3 kez program durdurma cezası verdi. RTÜK, TELE1’e de kendisini eleştirdiği gerekçesiyle para cezası verdi.
RTÜK, Konya Şehir Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya’nın öldürülmesine ilişkin haberlere yayın yasağı getirdi.

BİK CEZASI

Anayasa Mahkemesi’nin Basın İlan Kurumu tarafından gazetelere verilen ilan kesme cezaları konusunda ‘hak ihlali’ kararlarına rağmen BİK cezalarını sürdürdü. Gazetelerin ardından sitelere de ilan cezası vermeye başlayan BİK, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin şikayeti üzerine  birgun.net’in ilanlarının yedi gün kesilmesine karar verdi.

HABERLER YASAKLANDI

İktidar sahipleri ve yakınlarıyla ilgili yolsuzluk, usülsüzlük, rüşvet iddialarına ilişkin haberlere erişim engelleme kararları Temmuz ayına damgasını vurdu.

Aralarında CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in basın özgürlüğü raporu haberinin de bulunduğu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal hakkındaki 130 haber, Eylül 2015’te Hürriyet Gazetesi’ne saldıran grupta yer alan AKP eski milletvekili Abdurrahim Boynukalın hakkındaki haberler, İBB’nin Levent’teki dev arazisini satın alan şirketin yöneticileriyle ilgili haberler, İfade Özgürlüğü Derneği‘nin web sitesinde erişim engelleme kararlarına ilişkin içerikler, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı’nın çocuklarının şirketinin kamudan aldıkları ihalelere ilişkin haberler,  Sivas Valisinin bir özel şirketle bağları olduğu hakkında yapılan şikalete ilişkin haberlere,  Barış Terkoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektiren dünya ezan okuma yarışması birincisi hakkındaki FETÖ soruşturması haberlerine mahkeme kararlarıyla erişim engeli getirildi.

Bir AKP yöneticisinin yakınlarına ait Whatsapp yazışma ve belgeleri paylaşan gazeteci Metin Cihan’ın bazı twitleri erişime engellendi, Twitter hesabı askıya alındı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ