Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Beş yıl daha Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci raundunda kazanan Erdoğan oldu. Erdoğan ilk turdaki oyunu korurken Kılıçdaroğlu’nun ‘Vatanını seven sandığa gelsin’ çağrısına karşılık seçime katılımda belirgin bir düşüş dikkat çekti. Ekonomik kriz ve depremde yaşanan olumsuzluklar başta olmak üzere ülkedeki ciddi problemlere rağmen, muhalefete yöneltilen terörle iş birliği suçlamalarının gölgesinde geçen seçimde halk Erdoğan’a bir dönem daha yönetim yetkisi verdi…

29 Mayıs 2023 tarihinde eklendi.
Beş yıl daha Cumhurbaşkanı Erdoğan

14 Mayıs’ta sonuçlanmayan ilk turun ardından Cumhurbaşkanı’nı belirlemek için 52 milyondan fazla seçmen sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Ekonomik krize, deprem felaketine rağmen Erdoğan oyunu korudu. Katılım oranı 14 Mayıs’ta yüzde 88 seviyesinde gerçekleşirken liderlerin çağrılarına rağmen ikinci turda oran daha düşük kaldı.

MUHALEFET BLOĞU KÜSKÜN SEÇMENİ SANDIĞA TAŞIYAMADI

Muhalefete dönük ısrarlı ‘terör’ propagandasının ve sahte videoların gölge düşürdüğü seçimin ikinci turda oluşan tablo, muhalefet partilerinin iki haftalık süreçte seçmenlerini sandığa yeteri kadar taşıyamadığını gösterdi. CHP liderinin ‘Vatanını seven sandığa gelsin’ çağrısı da karşılık bulmadı. Sonuçların şekillenmesinin ardından Erdoğan’a Avrupa’dan ilk tebrik mesajı Macaristan Başbakanı Victor Orban’dan geldi.

SEÇİM BİTTİ ARTIK BİRLEŞME VAKTİ

“Kazanan Türkiye ve demokrasi” mesajı veren Erdoğan “Kimseye kırgın, öfkeli değiliz. Artık seçime dair çekişmeleri bir kanara bırakıp birleşme vakti. Kimseye küskün değiliz” dedi. Muhalefete dönük “Kandil’dekilerle video çekimiyle onları arkaya alıp ‘haydi’ diyebilirsiniz ama millet yutmuyor” ifadesini kullandı.

Türkiye sandığa gitti, tercihini yaptı. Cumhurbaşkanlığı yarışının ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan 27 milyon 133 bin 849, Kemal Kılıçdaroğlu 24 milyon 595 bin 178 oy almıştı. Oyların yüzde yüzde 49,52’sini alan Erdoğan ve yüzde 44,88’ini alan Kılıçdaroğlu ikinci tura kaldı. 2 milyon 831 bin 239 oyla ilk turda oyların yüzde 5,17’sini alan ATA İttifakı adayı Sinan Oğan ikinci turda Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladı. Dağılan ATA İttifakı’nın en büyük partisi Zafer Partisi’nin lideri Ümit Özdağ ise Kılıçdaroğlu’na destek verdi. 235 bin 783 oy alan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ise tarafsız kaldı.

600 BİNDEN FAZLA OY GEÇERSİZ SAYILDI

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarıştı. 81 ilde 191 bin 885 sandık kuruldu, yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmene ikinci turda 18 yaşını doldurmuş 47 bin 523 seçmen daha katıldı. Yaklaşık 3.5 milyon seçmenin olduğu yurt dışında ise 1.9 milyon kişi tercihi yaptı. 14 Mayıs’taki ilk tura göre daha gergin geçen, sandık başlarında olayların yaşandığı seçime katılım düşük kaldı. Anadolu Ajansı’na göre katılım oranı 85.53 olarak gerçekleşti. 14 Mayıs’ta katılım oranı yüzde 87.04’tü. Sandıkların yüzde 99.2’sinin açıldığı saat 21.20 itibariyle Erdoğan geçerli 27 milyon 296 bin 89 oyla yüzde 52.07, Kılıçdaroğlu ise 25 milyon 124 bin 193 oyla yüzde 47.93 puana ulaştı. 670 binden fazla oyun geçersiz olduğu görüldü.

ERDOĞAN 58 İLE BAŞLADI 52 İLE BİTİRDİ

Erdoğan, Üsküdar’daki Saffet Çebi Ortaokulu’nda aynı anda Kılıçdaroğlu ise Ankara’daki Arjantin İlkokulu’nda oyunu kullandı. Erdoğan seçimleri evinden takip ederken Kılıçdaroğlu genel merkeze geçti. Saat 17.00’de sandıklar kapandıktan sonra Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, ikinci tur seçim sonuçlarının daha hızlı belli olabileceğini söyledi. Yener “İkinci tur oy verme süreci sona ermiştir, herhangi olumsuz bir durum söz konusu olmamıştır” dedi.

Sayım sürerken muhalefet adına CHP Sözcüsü Faik Öztrak iki kez açıklama yaptı. Öztrak önce “Sonuçlar kesinleşinceye kadar kimse bir oldubitti yaratmasın, balkon konuşmalarıyla suyu bulandırmaya kalkışmasın” dedi, daha sonra iki kişiden birinin tercihini Kılıçdaroğlu’ndan yana kullandığını belirtti. Seçim yasakları kalkınca Erdoğan’ın oy oranı AA’ya göre 58, Kılıçdaroğlu’nun ise yüzde 42 oldu. Sandıklardaki sayım hızlı şekilde gerçekleşti, sandık iki lider arasında yaklaşık dört puan farkla kapandı.

BAHÇELİ DEĞİŞİM BEKLİYOR MUHALEFET İSE MÜCADELE

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Kesin sonuçlar açıklandıktan sonra kapsamlı değerlendirmeyi kamuoyu ile paylaşacağım.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Milletimiz yalan ve yıkım simsarlarına itibar etmemiştir. Önümüzdeki dönemde çok şey değişecektir, her şey değişecektir. Öyle gözüküyor. İnşallah Türkiye değişmez.

Sinan Oğan: Plana sadık kalan tüm vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Artık yeni bir dönem başlıyor, Kazanan Türk milliyetçileri, Atatürkçüler, Türk milleti ve Türk dünyası, kaybeden linç kültürü ile terör iltisaklı partiler ve onlara güvenenler olmuştur.

ABB Başkanı Mansur Yavaş: Milletimizin tercihine ve kararına saygılıyız. Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Biz asli görevimiz olan Ankara halkı için çalışmaktan ve çabalamaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu süreçte seçimde görev alan herkese teşekkür ediyorum.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Seçim sonucu ne olursa olsun… Hiçbir çaba boşa gitmedi, gitmeyecek. Mücadele devam edecek. Halkımızı, ülkemizi saltanat sevdalılarının, para babalarının keyfine teslim etmeyeceğiz. Mutlaka kazanacağız.

BALKON KONUŞMASI İLK KEZ KÜLLİYE’DE: REFAH KAYBINI TELAFİ EDECEĞİZ

Erdoğan, seçim sonuçlarının netleşmesi sonrası Üsküdar Kısıklı Mahallesi’ndeki konutunun önünde toplanan vatandaşlara seslendi, 2024 yerel seçimlerine vurgu yaptı, ardından Ankara’ya geçti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhur İttifakı’nı oluşturan partilerin genel başkanlarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul eden Erdoğan balkon konuşmasını ilk kez burada yaptı.

Cumhurbaşkanı şunları söyledi:

“Bugün, kimse kaybetmemiştir; 85 milyonun tamamı kazanmıştır. Milletimizin bize verdiği sorumluluğun gereği olarak kimseye kırgın, küskün, kızgın öfkeli değiliz” dedi.

Muhalefete de yüklenen Erdoğan şu mesajları verdi:

“Milletimizle aramızdaki muhabbet köprüsü güçlü olduğu sürece üstesinden gelemeyeceğimiz mücadele, çözemeyeceğimiz sorun yoktur. 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak, yıkılan şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak, insanlarımızı hayata bağlamak, önceliklerimizin en başında yer almayı sürdürecek. Kalbimiz de elimiz de deprem bölgesinin üzerinde olmaya devam edecek. Faiz indi, enflasyon da inecek; refah kayıplarını acilen telafi edeceğiz. (Suriye) Güvenli bölgelere bugüne kadar 600 bine yakın kişinin gönüllü olarak geri dönmesini sağladık. Şimdi Katar ile iş birliği yaptık, yeni bir iskan projesi ile birkaç yıl içinde bir milyon kişinin daha dönüşünü temin edeceğiz.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ