Tüm dünyada en sık görülen ileri yaş hastalıklardan olan Alzheimer ve demans gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların hala kesin bir tedavisi bulunamasa da yapılan çalışmalar, birçok faktörün doğru şekilde tespit edilmesi sayesinde hastalığın geciktirilebileceği veya engellenebileceğini ortaya çıkıyor. Bu etkenlerden biri de beslenme. Bilim insanları, dengeli bir beslenme sayesinde alınan yeterli vitamin ve mineral oranının beyninizi büyük oranda koruyabileceğini ortaya koyuyor. İşte o liste…
Elbette cildinizi iyileştirmek, size enerji vermek veya eklem ağrılarına yardımcı olmak için sağlıklı beslenmek faydalı olabilir, ancak yaşlandıkça beynimizi keskin tutmak için en iyi vitamin ve minerallerin tüketilmesi konusunda da birçok şey değişmesi gerekir. İşte keskin bir hafızanın sırrı…
OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ
Genel zihinsel sağlığı iyileştirmenin yanı sıra beyninizi keskin tutmak söz konusu olduğunda, omega-3 yağ asidinden zengin beslenmek en önemli detaylardan biri.
Sonpal, “Omega-3’ün beyindeki hafıza ve tepki süreleri gibi işlevleri iyileştirdiği gösterildi” diyor ve yağ asitlerinin beynin yaşlanma sürecine karşı mücadelede önemli bir rol oynadığını da sözlerine ekledi.
Akıl sağlığına gelince, yağlı besinlerde bulunan bu yağ asidi, depresyon semptomlarını hafifletme kabiliyeti açısından kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Yine de Sell, bir omega-3 takviyesi seçerken dikkate alınması gereken en önemli şeyin nicelikten çok kalite olduğunu belirtiyor.
Sell, “Omega 3 yağ asitleri, bir anti-inflamatuar olarak iyi araştırılmıştır” diyor. “Artık bildiğimiz şey, iltihabın zihinsel sağlıkta önemli bir oyuncu olduğu.”
Sonuç: Zihinsel keskinliği korumak, yaşlanmayı geciktirmekle mücadele etmek ve zihinsel sağlığınızı iyileştirmek kadar, omega-3 yağ asitleri beyin sağlığını desteklemek için oldukça önemlidir.
Omega-3 stoklarken, beyindeki nörotransmitter yollarını desteklemeye yardımcı olacak ve ruh halinizi düzenlemeye yardımcı olabilecek yeterli B vitamini aldığınızdan emin olmanız da önemlidir.
Sell, “B vitaminleri genellikle beyin sağlığında göz ardı edilen önemli faktördür” diyor ve bir B-kompleks vitaminin B vitaminlerinden sadece birini tek başına almaktan daha iyi olduğunu da sözlerine ekliyor.
Vitaminlerin birbirleriyle sinerjik bir ilişkisi vardır, bu nedenle bir kompleks genellikle onları tek başına kullanmaktan daha iyidir” diye açıklıyor.
Ancak Sonpal, B12 vitamininin zihinsel sağlığı iyileştirmek için özellikle önemli olduğuna dikkat çekiyor. “Bu vitamin, ruh halimizi ve mutluluğumuzu dengelemekten sorumlu olan nörotransmitter serotoninin üretilmesinde hayati bir rol oynuyor” diyor. “B12 vitamini olmadan, klinik depresyon riski için bir endişe var.”
Sonpal’a göre, “Araştırmalar, E vitamininin beyni, beyindeki oksijen üretimi ve birikiminin dengeli olmadığı oksidatif stresten koruduğunu gösteriyor”.
AMİNO ASİT
Listede sonuncu olması, amino asitlerin daha az önemli olduğu anlamına gelmez. Aslında Sell, amino asitlerin beyin sağlığı için en önemli besinlerden biri olduğunu söylüyor.
Bununla birlikte, amino asitlerle ilgili özel bir beslenme düzenine geçmeden önce, diğer ilaçlar ve takviyeleri etkilemediğinden emin olmak için doktorunuza danışın.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.