Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Bu alışkanlıklara dikkat edin: Alzheimer riskini iki kat artırıyor

Alzheimer hastalığının oluşmasında genetik faktörler kadar, bireylerin hayat kalitesi ve yeme içme alışkanlıkları da önemli bir yer tutuyor. İşte Alzheimer hastalığını tetikleyen etmenler…

10 Kasım 2022 tarihinde eklendi.
Bu alışkanlıklara dikkat edin: Alzheimer riskini iki kat artırıyor

Yaygın görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Alzheimer’ın en erken belirtisinin unutkanlık olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Abdurrahman Akbaş, bazı zararlı alışkanlıkların hastalığa yakalanma riskini 3 kat daha artırdığını ifade etti.
Alzheimer, beyin hücrelerinde azalma, hücreler arası bağlantıların bozulması ve bazı zararlı metabolik atıkların birikmesi ile oluşan ve çok kötü sonuçlara yol açan bir hastalık. Alzheimer hastalığının ilk ve en erken belirtisi ise birçok kişinin de bildiği üzere unutkanlık.
Uzm. Dr. Akbaş, “En erken belirti hafıza ile ilgili olan unutkanlık, kişilik ve davranış değişiklikleri, öğrenme ve plan yapmada zorluk, yön bulmada güçlük, şüphecilik, uyku, yeme ve tuvalet alışkanlıklarında değişim, geç evrede yürüme güçlüğü, yutma güçlüğü ve kilo kaybıdır. Yaş ve genetik yatkınlık en büyük risk faktörleridir.

SİGARA, ALKOL, ŞEKER VE YETERSİZ AKTİVİTE RİSKİ ARTIRIYOR

Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara, alkol, şeker, yetersiz fiziksel aktivite hastalığın oluşumunu 3 kat artırır. Risk faktörlerinin tedavi edilmesi, sebze ve meyve, balık tüketimini arttırma, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, yeni şeyler öğrenmeyi artırmak gerekir” dedi.

PSİKOLOJİK DESTEK

Hasta yakınlarını bilinçlendirmenin ve erken görüntüleme yöntemlerinin hastalıkla mücadelede önemli olduğunun altını Akbaş, “Çoğu durumda hastalar kadar yakınları da hastalıkların getirdikleri zorluklarla yıpranır, bu nedenle onlara da psikolojik destek gerekir. Halen ülkemizde Alzheimer hastaları ve yakınlarının yaşam stillerini artıracak donanımlı daha fazla merkeze ihtiyaç vardır” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ