Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Et, süt ve peynire zam yolda!

Birkaç haftadır hayvancılıkla geçinenlerin yanı sıra et ve süt ürünleriyle beslenen herkesin de gündemi olmaya başlayan şap hastalığı hem sektörü hem de gıda enflasyonunu tehdit ediyor. Şap hastalığının neden ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir milyona yakın inek kesime gönderilmiş, depremde binlerce hayvan telef olmuş, sütler toplanamamış ama TÜİK toplanan süt miktarının artığını açıklıyorsa başka söze gerek var mı? “ dedi…

16 Mart 2023 tarihinde eklendi.
Et, süt ve peynire zam yolda!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, son günlerde bazı illerde özellikle büyükbaş hayvan besiciliği yapılan tesislerde ortaya çıkan şap hastalığının neden ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, şap hastalığının hayvancılıkta yeni sorunlara kapı araladığını belirterek, bu hastalığın Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir vurdumduymazlığının yansıması olarak ortaya çıktığını belirtti.

chp-sap.jpg

ŞAP HASTALIĞI HAYVANCILIKTAKİ SORUNLARA SORUN EKLEDİ

Farklı illerde görülen şap hastalığının hayvancılıkta zaten var olan sorunlara yenilerini eklediğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle hayvanlar kesime gönderiliyordu; inekler, düveler, gebe hayvanlar kesildi, o yetmedi depremle telef olan hayvanlardan sonra bu kere de şap hastalığı özellikle büyükbaş hayvancılık yapanların sorunlarını katladı” dedi.

11 MİLYON 750 BİN AŞI NEREDE?

Son günlerde artış gösteren şap hastalığının Tarım ve Orman Bakanlığı’nın soruna dair vurdumduymazlığının yansıması olarak ortaya çıktığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İthal 11 milyon 750 bin hayvan aşısı getirilip her yıl düzenli hayvan aşılamasının yapıldığını açıklayan Bakanlığın bu bağlamda işini düzenli ve sürekli takip etmediği ortaya çıkmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

SÜT VE ETTE SORUN YAŞANABİLİR

Gürer, şap hastalığının, bulaşıcılığı yüksek bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “Yaban hayvanından insana, dolaylı yollardan hayvana taşınabilmektedir. Bu bağlamda, büyükbaş hayvanların süt sorunları artacaktır, sütte ve ette yaşanan sorunlar katlanacaktır” uyarısında bulundu.

Şap hastalığı nedeniyle süt ve peynir gibi süt ürünlerinin yanı sıra et ürünlerinde de yüksek fiyat artışı bekleniyor.

ŞAP KOLAY BULAŞIR

Şap hastalığının kolay yayılması nedeni ile özellikle büyükbaş hayvanların süt veriminin düşeceğini söyleyen CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, gebe ve süt ineklerinin kesime gitmesi ve depremde telef olan hayvanlardan sonra bu kez de şap hastalığı nedeni ile süt sorununun artması ve şartlı kesimlerin artması hayvan varlığında düşüşe sebep olacağını sözlerine ekledi. oluşacağını belirtti. Gürer, ”Şap hayvan hastalıkları içinde hızlı ve çok kolay bulaşan bir hayvan hastalığıdır, bu hastalığın İran, Irak tarafından geldiği ifade ediliyor.” dedi.

BESİCİ İÇİN RİSK ARTIYOR

CHP Niğde milletvekili sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıllarda yine Irak tarafından bir tür sinek ile bulaşan üçgün hastalığında çok büyükbaş telef oldu. Şap süt veriminin düşmesi yanında sınırlı da olsa ağır vakalarda ölüme de neden olduğu için besici için risk artıyor.

Bakanlık yaptığı açıklamalarda düzenli aşılamadan söz ediyor. Dönemin Bakanı Pakdemirli soru önergeme verdiği yanıtta ülkemize ithal 11 milyona 750 bin aşı ithal edildiğini bildirmişti. 6 ayda bir aşı yapıldığı belirtiliyordu.”

chp-nigde-milletvekili-omer-fethi-gurer.jpg

AŞILAMANIN HIZLA SAĞLANMASI GEREK

“Şap, kolay yayıldığı için bölgeler ve ahır ya da çiftlikler ve de mera yaylımı olan bölgeler için sıkı önlemler alınmazsa hastalık daha çok artabilir. Süt ve et sorununun daha da artması hastalığın seyrine bağlıdır. Farklı yöntemlerle kolay bulaşım olması rüzgardan bulaşık, araç ,alet, yabani hayvan, nakil süreci, ve insan ile hastalık taşınabilmesi nedeniyle aşılama hızla sağlanmalıdır.”

AŞI VE İTHAL HAYVAN GİRİŞİNİN KONTROLÜ ÇOK ÖNEMLİ

“Aşının sıkı takibi önemlidir. Besicinin hayvanının bir bölümünü depremde bir bölümünü yem fiyatları nedeni ile kesime vermesi dertleri yetmedi bir de hastalık çıktı. Hastalığın büyükbaşı daha çok etkilemesi süt için sıkıntıları artıracaktır. İthal hayvan girişinin durdurulması ve ülkemize girişi yapılan hayvanların titiz kontrolü de önemlidir. Tarımda ortaya çıkan her sorun plansız, öngörüsüz, yetersiz yönetimin etkisi vardır. Bir milyona yakın inek kesime gönderilmiş, depremde binlerce hayvan telef olmuş, sütler toplanamamış ama TÜİK toplanan süt miktarının arttığını açıklıyorsa başka söze gerek var mı?”

ŞANLIURFA VE ADIYAMAN’DA ÇİFTÇİLERE DESTEK SAĞLANMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Şanlıurfa ve Adıyaman’da meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenler için rahmet dilediği Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasını, bu bölgedeki çiftçilerimize de destek sağlanması gerektiğini sözlerine ekleyerek bitirdi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ