Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Futbol şöleni Katar’da başlıyor

2022 FIFA Dünya Kupası, ev sahibi Katar ile Ekvador’un karşılaşacağı müsabaka ile başlıyor. Tarihte ilk defa kış aylarında düzenlenecek Dünya Kupası’nda 5 kıtadan 32 takım şampiyonluk kupasını müzesine götürmek için ter dökecek…

20 Kasım 2022 tarihinde eklendi.
Futbol şöleni Katar’da başlıyor

Katar’da 20 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası heyecanı, bugün oynanacak açılış karşılaşmasıyla start alacak. 22’ncisi düzenlenecek Dünya Kupası, ev sahibi Katar ile Ekvador arasında oynanacak olan açılış karşılaşmasıyla başlayacak. Al Khor şehrindeki 60 bin Al Bayt Stadyumu’nda TSİ 19.00’daki karşılaşmada İtalyan hakem Daniele Orsato düdük çalacak. 32 takımın 4’erli 8 grupta yer aldığı organizasyonda gruplarını ilk 2 sırada tamamlayan takımlar son 16 turuna yükselecek.

8 grupta ilk 2 sırasında yer alan takımlar, çapraz eşleşme usulüne göre birbirlerinin rakibi olacak. Çeyrek final karşılaşmalarından galibiyetle ayrılan taraflar, yarı finale çıkacak. 13-14 Aralık’ta oynanacak yarı finallerin ardından yarı finalin kaybedenleri 17 Aralık’ta üçüncülük maçında karşı karşıya gelecek. 2022 FIFA Dünya Kupası’nın şampiyonluk maçı ise 18 Aralık’ta oynanacak. İlk defa bir Dünya Kupası’nda kadın hakemler düdük çalacak. Dünya Kupası’nda ilk kez 6 kadın hakem görev yapacak, 3 kadın orta hakem olarak düdük çalacak.

Turnuvanın tüm maçları TRT’den canlı yayınlanacak. Futbolseverlerin Dünya Kupası maçlarını Türkiye sınırları içinde daha kaliteli ve kesintisiz izleyebilmeleri için frekans bilgilerini güncellemeleri gerekiyor. Futbolun bir numaralı organizasyonu, Türkiye sınırları içinde TRT 1, TRT Spor ve TRT 4K kanalı ile TRT İzle dijital platformundan takip edilebilecek.

Tarihte ilk defa kış aylarında düzenlenecek Dünya Kupası’nda daha önce oynanan 21 turnuvada en çok zafere ulaşan ülke Brezilya oldu. Sambacılar, 1958, 1962, 1970, 1994 ve 2002 yıllarında olmak üzere tam 5 kez bu kupayı müzesine götürmeyi başardı. Brezilya, 1950 ve 1998’de ise finalde kaybetti. Brezilya’yı 4 kez kazanan Almanya ile İtalya takip ederken; Arjantin 2, Uruguay 2, Fransa 2, İngiltere ve İspanya da 1’er kez dünyanın en büyüğü oldu.

Kupanın unvanlarını elinde tutan Sambacılar, Dünya Kupası’na en çok katılan, en çok şampiyon olan, en çok maç kazanan, en çok üst üste maç kazanan, en çok gol atan ülke oldu.

INFANTİNO’DAN IRKÇILIK SUÇLAMASI

Katar’da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası bugün Katar ile Ekvador arasında yapılacak mücadele ile başlayacak. FIFA Başkanı Gianni Infantino, Katar’daki 2022 Dünya Kupası ile ilgili basın toplantısı düzenledi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kiralık Pakistanlı taraftar iddialarına değinen Infantino “Dünya Kupası’nın Katar’da olmasının eleştirilmesi ikiyüzlülüktür. Biz Avrupalılar, son 3 bin yılda yaptıklarımız için başkalarına ders vermeden önce özür dilemeliyiz. Katar’a gelen herkesi bekleriz. Dini, ırkı, cinsel yönelimi, inancı ne olursa olsun. Katar’da İngiltere’yi karşılayan Hintli/Pakistanlı sahte taraftarlar konusu… İnsanlar, İngilizlere benzemiyorsa, İngiltere’yi alkışlayamaz mı? Bu ırkçılıktır. Saf bir ırkçılıktır. Dünyadaki herkes, istediği için tezahürat yapar. Bir Hintli, Almanya’yı destekleyemez mi?” dedi.

Alkol yasağına da değinen Infantino “Dünya Kupası için Katar’a gelecek taraftarlar, 3 saat bira içmezlerse ölmezler! Göçmen işçiler konusuna gelirsek. Katar’da kendi ülkelerinde kazandıklarından daha fazla para kazanıyorlar. Göçmen işçileri, FIFA ve Katar önemsiyor. Avrupa, Katar’ın yaptığını yapabilir. Bu işçilerin bir kısmının Avrupa’ya gelebileceği bazı kanallar, bazı yasal kanallar oluşturun. Onlara biraz iş verin, biraz gelecek, biraz umut. Batılı şirketler, işçi maaşlarını yükseltmek istemiyor” ifadelerini kullandı.

STADYUMDA ALKOLE İZİN YOK

Katar’ın ev sahipliği yapacağı 2022 Dünya Kupası’nda birçok ilk yaşanacak. FIFA, ev sahibi ülke Katar ile yapılan görüşmeler sonucunda turnuvanın başlamasına kısa bir süre kala stadyumlarda alkol satışının yasaklandığını açıkladı. FIFA açıklamasında, “Ev sahibi ülke yetkilileri ve FIFA, stadyumların ve çevresindeki alanların tüm taraftarlar için eğlenceli, saygılı ve keyifli bir deneyim sunmasını sağlamaya devam edecek” ifadelerine yer verdi. Taraftarlar, Dünya Kupası boyunca eğlence ve canlı müzik alanlarının yer aldığı FIFA Taraftar Festival alanında ise alkol tüketebilecekler.

ŞAMPİYONUN ÖDÜLÜ 40 MİLYON DOLAR

FIFA, turnuva başlamadan önce yaptığı açıklama ile Dünya Kupası’nı kazanan ülkenin ne kadar gelir elde edeceğini de duyurdu. Buna göre, şampiyon olan ülke 40 milyon dolar kazanacak. Organizasyonu 2’nci sırada bitiren ülke 30 milyon, 3’üncü olan ülke 27 milyon, 4’üncü olan ülke ise 25 milyon doları kasasına koyacak. Toplam 440 milyon dolar ödülün dağıtılacağı Dünya Kupası, 400 milyon dolar ödülün dağıtıldığı 2018 Dünya Kupası’nı da bu anlamda geride bırakmış olacak.

KUPANIN EN GENCİ MOUKOKO

Takımların FIFA’ya verdiği 26 kişilik aday kadrolar göz önüne alındığında 2022 Dünya Kupası’nın en yaşlı ve en genç milli takımları da belli oldu. İran 29.0 yaş ortalaması ile en yaşlı kadro olarak dikkat çekiyor. Turnuva’nın en genç takımı ise 24.7 yaş ortalaması ile Gana. Takımların aday kadroları baz alındığında 2022 Dünya Kupası’nda yer alacak olan en genç oyuncu Almanya’da yer alan 18 yaş ile Youssoufa Moukoko. Bu alanda Alman oyuncuyu 18 yaş 66 gün ile Avustralyalı Garang Kuol ve 18 yaş 107 gün ile İspanyol Gavi izliyor. Turnuvada yer alacak en yaşlı oyuncu ise Meksika’nın kalecisi 40 yaş 2 ay 2 gün ile Alfredo Talavera oldu.

İKİ KARDEŞ FARKLI ÜLKELERDE

2022 Dünya Kupası’nda iki kardeş farklı ülkelerde boy gösterecek. İspanya LaLiga ekiplerinden Atletic Bilbao forması giyen Williams kardeşler, farklı ülkeler adına forma giyecek. Daha önce 1 kez İspanya forması giyen Inaki Williams, daha sonra milli takım tercihini Gana’dan yana kullanmıştı. Inaki’nin 20 yaşındaki kardeşi Nico Williams ise İspanya tarafından 26 kişilik aday kadroya dahil edilmişti. Abi Inaki Williams, Gana’yı seçme sebebini ise “90 yaşındaki dedem, fazla ömrü olmadığını ve beni Gana milli formasıyla görmek istediğini söyledi. Bana bu sözleri söylediğinde, artık daha fazla düşünmeme gerek yoktu. Kalbimle aldığım bir karar” sözleriyle açıklamıştı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ