Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında: Erdoğan ‘görevde olduğum sürece faiz inecek’ demişti

Gözler bugün yurt içinde Merkez Bankası’nın saat 14.00’te açıklayacağı faiz kararında. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada karara ilişkin önemli bir sinyal vererek, “Görevde olduğum sürece faiz inmeye devam edecek” demişti. Ankete katılan ekonomistler de Erdoğan ile paralel düşüncede, Merkez Bankası’ndan 100 baz puan faiz indirimi bekliyor. Yıl sonu faiz oranı tahmini ise yüzde 9…

20 Ekim 2022 tarihinde eklendi.
Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında: Erdoğan ‘görevde olduğum sürece faiz inecek’ demişti

Küresel piyasalarda, enflasyon ve resesyon endişelerinin yeniden ön plana çıkması ile hafta başından bu yana güçlü seyreden risk iştahının terse döndüğü gözleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılının 10’uncu faiz kararını bugün saat 14.00’te açıklayacak.

AA Finans’ın anketine katılan ekonomistlerin tamamı, politika faizinin yüzde 12’den yüzde 11’e indirileceğini tahmin ediyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 9 oldu. TCMB, ağustos ayının ardından eylülde de politika faizini 100 baz indirerek yüzde 12’ye çekmişti.

Hafta başından bu yana ABD’de beklentilerin üzerinde gelen 3. çeyrek şirket finansal sonuçları ve makroekonomik veriler risk iştahını desteklerken, gelecek döneme yönelik umutları artırarak resesyon endişelerinin de hafiflemesini beraberinde getirdi.

Buna karşın dün Avrupa tarafında açıklanan eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin tarihi seviyelere çıkması, enflasyon ve resesyon ikileminin yeniden yatırımcıların odağına yerleşmesine neden oldu.

Öte yandan dün ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından açıklanan “Bej Kitap” raporu, ABD’li şirketlerin zayıflayan talebe ilişkin artan endişelerle ekonomik görünüm konusunda daha karamsar hale geldiğini ortaya koydu.

Bu gelişmelerle dün tahvil faizleri yeniden yükselişe geçerken, pay piyasalarında satış baskısı arttı.

Yurt içinde dün yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, günü yüzde 1.01 artışla 3.880,34 puandan tamamlayarak kapanış rekoru tazeledi. Dolar/TL ise dün günü yüzde 0.06’lık düşüşle 18.5751’den tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay seyrine devam ederek 18.5860‘tan işlem görüyor.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.800 puanın destek, 3.950 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ