Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

İsmail Saymaz’ın Altılı Masa senaryosu dikkat çekti

Gazeteci İsmail Saymaz, muhalefet partileri arasında yaşanan son gelişmeleri değerlendirirken altılı masada an itibariyle iki krizin bulunduğunu söyledi; ilerleyen süreçte çoklu aday ihtimalinin gündeme gelebileceği görüşünü dile getirdi…

20 Aralık 2022 tarihinde eklendi.
İsmail Saymaz’ın Altılı Masa senaryosu dikkat çekti

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret iddiasıyla 2 yıl 7 ay hapis ve siyasi yasak cezasına çarptırılması sonrası muhalefet cephesinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Bu noktada hakimin, İmamoğlu’nun sözlerinin YSK değil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik olduğunu kabul ettiğini ve kararın buna rağmen verildiğini hatırlatalım.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü basın toplantısında Saraçhane buluşmasıyla ilgili önceden bilgisi olmadığını, çağrı yapıldığını da sosyal medyadan öğrendiğini açıklamıştı. Ana muhalefet partisi lideri daha önce de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Ankara’dan İstanbul’a giderken kendisini aramadığını söylemişti.

Saymaz, bu sözlerden yola çıkarak CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nden oluşan altılı masada iki krizin varlığından söz edilebileceğini söyledi.

Gazeteci, Kılıçdaroğlu’nun Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İmamoğlu için “İki arkadaşımızdan biri aday gösterilse hayır demeyeceğiz” diyen Akşener’e “Bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı. Her partinin kendi kuralları vardır” yanıtını verdiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

“CHP liderinin sözleri, 2017 yılından beri yol arkadaşlığı yapan, Millet İttifakı’nı kuran, büyükşehir belediyelerini Cumhur İttifakı’ndan alan ve Altılı Masa’yı oluşturan CHP ve İYİ Parti’nin bugüne dek yaşadıkları en ciddi kriz bu. Bu kriz, cumhurbaşkanlığı adayı belirlenmeden çözülmeyecek.”

‘ALTILI MASA ÇOKLU ADAY FORMÜLÜNE YÖNELEBİLİR’

Halk TV yazarı, CHP liderinin “Doğru olan şudur, Altılı Masa’dan bir kişinin cumhurbaşkanı olarak belirlenmesi” şeklindeki ifadesiyle ilgili de şu görüşleri dile getirdi:

“(…) Fakat kim? Kılıçdaroğlu ‘Altı lider ‘Adayımız sizsiniz’ derse elbette aday oluruz’ diyerek, kendisini işaret ediyor. İlk kez bu netlikte adaylığını ilan ediyor. Akşener, yeminini bozar mı? CHP, Kılıçdaroğlu’nun ismini masaya sürerse, ki öyle olacağı muhakkak, Altılı Masa’daki beş liderin yanıtı ne olur?

Uzlaşmalarının zor olduğunu düşünüyorum. CHP listelerinden seçime gireceğini tahmin ettiğim Demokrat Parti, ‘Evet’ der. DEVA da olumsuz bakmaz. Ancak İYİ Parti, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına itiraz edebilir. Bu durumda Altılı Masa, çoklu aday formülüne yönelebilir.

Her ne kadar Akşener, geçen yıl cumhurbaşkanı adaylığından feragat ettiğini söylese de, ‘Başbakan olacağım’ dese de, uzlaşmazlık halinde vaziyetini gözden geçirebilir.

Akşener, AK Parti’den katılımlarla büyüyen tabanını bir arada tutmak ve seçime motive etmek için, örgütlerden gelen basınçla aday olmaya mecbur kalabilir. Akşener’in adaylığını Davutoğlu destekleyebilir.

Çoklu adaylık formülü Altılı Masa’da çoklu listeyi beraberinde getirebilir. Örneğin CHP, Demokrat Parti ve DEVA ayrı, İyi Parti, Gelecek ve Saadet ayrı listeyle seçime girebilir. (…)”

Yazının tamamı.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ