Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Kahveye rekor zam! Dünyada düştü Türkiye’de uçtu

Yenil yılla birlikte peş peşe zam haberleri gelmeye devam ediyor. 2022 yılının başından bu yana gıda fiyatlarına gelen zamlar vatandaşlar tarafından yakından takip edilirken o ürünlere yüzde 30 zam yapıldı. Uzmanlara göre, zammın enerji ve nakliye gibi maliyetlerde yaşanan artıştan dolayı olduğunu belirtiyor. Artık içmek bile lüks oldu. İşte detaylar…

24 Ocak 2023 tarihinde eklendi.
Kahveye rekor zam! Dünyada düştü Türkiye’de uçtu

Kahvesiz yapamayanlara kötü haber geldi. Toplumumuzun milli içeceği olan kahveye büyük zam. Kahve zincirleri yılbaşından sonra fiyatlarında yüzde 30 oranında zam yaptı. Uzmanlar gelen zammın enerji ve nakliye maliyetlerindeki artıştan dolayı kaynaklandığını belirtiyor. Peki kahve fiyatlarına zammı geldi? Kahve fiyatlarına ne kadar zam yapıldı?

YÜZDE 30 ZAM YAPILDI

Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerin başında gelen kahveye bir zam daha geldi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye 2021 yılında 67,1 bin ton kahve ithalatına 167 milyon dolar ödedi. Bu veriler doğrultusunda eçen yıl fiyatların yükselmesi nedeniyle 11 aylık dönemde ithal edilen 65 bin ton kahvenin faturası 260,7 milyon dolara kadar çıktı. Geçen yılın Şubat ayında zirve yaparak uluslararası piyasada 260 dolara kadar yükselen 50 kilogramlık bir çuval kahvenin fiyatı ilerleyen aylarda geriledi ve bir yılda yüzde 36,5 düşüşle 154 dolara indi. Ancak bu düşüşte fayda vermedi. Türkiye’de perakende kahve fiyatlarına yansımadığı gibi kahve zincirleri, yeni yıl ile birlikte fiyatlarını en az yüzde 30 oranında artırdı.

MALİYETİ YÜZDE 100 ARTTI

Uzmanlar bu zammın üretim ve nakliye fiyatlarında yaşanan artıştan kaynaklı olduğunu söylüyor. Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Gastronomi Yazarı ve Kahve Danışmanı Cenk R. Girginol, geçen yıla göre maliyetin yüzde 100 arttığını belirterek, “Böylece bir fincan kahvenin maliyeti geçen yıla göre ciddi bir artış gösterdi. Ayrıca kahve çekirdeğinden ambalaja kadar her şeyin döviz ile ithal edildiğini unutmamak lazım.” ifadelerini kullandı.

“DİĞER SEKTÖRLERE GÖRE DAHA KARLI”

Fiyatlardaki artışa rağmen sektörün diğer işletmelere göre yatırım aracı olmaya devam ettiğini söyleyen Girginol, 2023 yılı için beklentilerini şu sözlerle ifade etti:

“Geçen yıl büyümeye devam eden kahve sektörü açısından bu yıl biraz daha zorlu geçeceğini düşünüyorum. Ev-perakende sektöründeki makineleşme horeca sektörüne göre daha hızlı ilerliyor. Bu yıl perakende hızlı büyürken yatırımlara bağlı ev dışı tüketim de büyüme hızını sürdürecek. Kapsül kahvelerin evlere daha kolay girişi, Türk kahvesinin içilir olması ile ilgili artışı ve filtre kahvedeki çeşitlilik ile tüketim kişi başı oranlarında artmaya devam ediyor. Zor bir yıl olacağını biliyoruz ama doğru yatırımlar ve markaların kendi içlerinde kahveye verecekleri ağırlık sektör özelinde bakıldığında bir büyüme rakamını yılsonunda bize verecek gibi duruyor.”

“DÖVİZDE YAŞANAN HAREKETLİLİK KAHVE FİYATLARINI VURDU”

Fiyat artışlarında yaşanan en büyük nedenin dövizde yaşanan hareketlilik olduğunu belirten Girginol, “Bir kafenin açılma maliyeti minimum 3-4 milyon TL’yi buluyor. Yatırımcılar biraz daha analiz ederek, yatırımlarını daha az risk kapsamına yeni yerler açıyor ve yatırımlarını devam ettiriyorlar. Diğer yandan doğru kahveyi sunamayan ve kaliteden uzaklaşan işletmeler bu yıl tamamen elenecek. Çünkü kahve severler artık kahvenin kalite kavramını gelişen damak profili ile ayırt edebiliyor. Görüntü veya işletmenin PR anlayışı dışında artık kalite ve tat ön planda. İşini doğru yapan ve kaliteyi ön planda tutan markalar tercih ediliyor.” şeklinde konuştu.

KAHVE FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Dünya piyasalarında fiyatlar gerilerken ülkemizde son tüketiciye ulaşan kahvede fiyat artışın birkaç nedeni bulunduğunu belirten Dali Coffee Co. CEO’su Mehmet Yakup Gülel de öncelikle kavurma işletmelerindeki maliyet artışına dikkat çekti. Personel giderlerindeki artışın da tüketiciye ulaşan kahvenin fiyatını etkilediğini belirten Gülel, “Bir diğer nedeni ise küresel enerji maliyetindeki artıştan kaynaklanıyor. Yurtdışından ithal edilip ve son tüketicinin bardağına kadar zincirdeki enerji fiyatlarının artışı maliyetlere yansıyor. Son olarak yine bu zincirde yer alan ve enflasyona bağlı olarak artan kira, finansman ve lojistik maliyetlerindeki artış kahvenin fiyatını yukarı yönde atmasını etkiliyor” dedi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ