Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Lüks Evleri Yıllar Önceki Fiyatla Satıp Böyle Vurgun Yapıyorlar

Gayrimenkul dolandırıcıları, şimdi de yeni geliştirdikleri sistemle ev almak isteyenlere işte böyle mağdur ediyorlar…

14 Ağustos 2022 tarihinde eklendi.
Lüks Evleri Yıllar Önceki Fiyatla Satıp Böyle Vurgun Yapıyorlar

Ülkemizde en çok yaşanan dolandırıcılıklar genellikle otomobil ve emlak üzerine oluyor. Her yıl binlerce insan bu tarz durumlarla karşı karşıya kalıyor ve genellikle satıcılarla mahkemelik oluyor. Alınan her türlü güvenlik önlemine rağmen de dolandırıcılar sürekli ya yeni yöntemler keşfediyor ya da mevcut yöntemlerini güncelliyor.

İnternette pek çok kullanıcı dolandırıcıların keşfettikleri yeni yöntemler nedeniyle mağdur olduklarını belirtiyor. Dolandırıcıların en yeni yöntemleri ise size evi satmaya çalışıyor gibi görünüp aslında ödediğiniz kaporayı almaya çalışıyorlar. Gelin hep birlikte dolandırıcıların bu yeni yöntemine yakından bakalım.

İnternette bir ev ilanı gördünüz

İnternette bütçenize uygun bir daire bakarken bir anda normal piyasa fiyatının çok altında, merkezi bir konumda ve oldukça güzel görünen bir daireye denk geldiniz. İlandaki numaraya aradınız ve ev hakkında görüşmeye başladınız. Telefonun diğer ucundaki kişi size evin hiçbir sorunun olmadığını ve sorun çıkmayacağını belirtiyor. Ev hakkında daha fazla bilgi almak istediğinizde de sizi ısrarla ofislerine davet ediyorlar.

Ofise gittiğinizde size istediğiniz evin tapusu hakkında bir sorun olduğunu ve o evi satamayacaklarını söyleyen dolandırıcılar, size farklı ve daha pahalı evler gösteriyor ve ikna etmeye çalışıyorlar. Diyelim ki size gösterdikleri evlerden birisini beğendiniz. O zaman da sizden kapora istiyorlar ve evrak imzalatıyorlar. Müşterilerin pek çoğu kredi çekmek istediği için dolandırıcılar, pek çok bankayla anlaşmaları olduğunu ve krediyi kendilerinin çekeceğini belirtip sizi gönderiyorlar. Sizi uzun bir süre beklettikten sonra kredi çıkmadığını söyleyen gayrimenkul dolandırıcıları, evi almaktan vazgeçmeniz halinde kaporayı vermeyi reddediyor ve ısrar etmeniz halinde sizi icraya veriyor. Evi satın almanız halinde ise genellikle evde ciddi sorunların olduğu ve kandırıldığınızı anlıyorsunuz.

Peki bu sistem nasıl işliyor?

Dolandırıcılar öncelikle internette diğer kişilerin ya da firmaların yayınladıkları ev ilanlarını alarak sahte bir konum ve sahte bilgilerle yeniden satışa sunuyor. Daha sonra müşterilerini beklemek için pusuya yatan dolandırıcılar, sahte ev ilanı için temasa geçen müşterileri ofislerine çağırıyor. Daha sonra kapora adı altında satış sözleşmesi ya da senet imzalatan dolandırıcılar, vazgeçmeniz halinde yasal yollarla icra takibi başlatıp senetteki miktarı tahsil ediyor. Senetler ise firma adına değil firmadaki bir çalışan adına düzenleniyor.

Bu dolandırıcılar nasıl yakalanmıyor?

Uzun yıllardır kullanılan klasik bir taktiği güncelleyen bu dolandırıcılar, size kapora adı altında imzalattıkları senetleri kullanarak icraya verdikleri için yasal yolları da suçlarına alet ederek sizi dolandırıyor. Ev ilanlarını da farklı sitelerdeki farklı ilanları kopyalayarak yarattıkları için ortada gerçek bir daire olmuyor ve genellikle icra mahkemesinde konuyu çarpıtarak başvuru yapıyorlar.

Şu anda internet ortamında bu işi yaptığı düşünülen belirli firmalar hakkında onlarca şikâyet mevcut. Hem Twitter’da hem de farklı platformlarda şikayetlerini yazan tüm vatandaşlar anlattığımıza benzer şekillerde dolandırıldıklarını ve paralarını alamadıklarını belirtiyorlar.

Peki bu durumu nasıl fark edebilirsiniz?

Bu tarz dolandırıcılıkları önlemek için ilk yapmanız gereken şey piyasa araştırması yapmak. Örneğin fiyatı 1.5 milyon TL olan bir evi 600.000 TL’ye bulduğunuzda burada bir şeylerin yanlış gittiğinden şüphelenebilirsiniz. Daha sonra ilanı veren kişi ya da firma hakkında ufak bir internet araması ile bu kişi ve firmalar hakkında sosyal medyada ya da internette yapılan şikayetlere kolayca ulaşabilirsiniz.

Eğer ilan hakkındaki görüşmelerinizi yüz yüze yapıyorsanız, karşınızdaki kişinin hal ve hareketlerine ve size imzalatmak istedikleri evraklara dikkat edin. İmzalatmak istedikleri evrakların arasında satış sözleşmesi, senet ve benzeri evraklar varsa bu tarz evrakları imzalamaktan kaçının.

Umuyoruz ki bu tarz olaylar en kısa sürede tamamen son bulur. Ancak o zamana kadar ev, otomobil, elektrik cihaz gibi şeyler alırken dikkatli olmakta fayda var.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ