Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Oldschool Rap denilince ilk akla gelen isimlerden DeliMC ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik

DeliMC: 90 lı yıllarda çok bariz bir şekilde mesaj veren Rap müzik, 2015 yılından sonra ne olduysa birden içki, uyuşturucu, para ve sex dörtgeninde dönmeye başladı ve gerçekten gençleri köreltti…

17 Ekim 2021 tarihinde eklendi.
Oldschool Rap denilince ilk akla gelen isimlerden DeliMC ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik

Merhaba, röportaj isteğimizi kabul ettiğin öncelikle okuyucularım ve kendi adıma teşekkür ederim!

  • Ben Teşekkür ederim

Öncelikle kendinden bahseder misin? DeliMC kimdir?

  • DeliMC 1993 senesinden bu yana Hip Hop kültürünün her kolunda bulunmuş, bu kültüre her şeyini vermiş bir garip müzisyendir.

Rap müzikle tanışman ne zaman ve nasıl oldu?

  • Benim müzik hikâyem 1988 senesinde Yamaha Org ile başladı, daha sonraki senelerde dinlediğim yabancı rapler sayesinde rap müziğe ilgim arttı ve 1993 senesinde söz yazarak kendi çapımızda vokal almaya başladık, tabii ki şimdiki gibi profesyonel değildi o zamanlar ama bana ve arkadaşlarıma verdiği haz paha biçilmezdi. Sonra her geçen yıl üzerine bir şeyler koyarak bugünlere geldik çok şükür.

Asi bir genç miydin, gençliğin nasıl geçti?

  • 1978 de doğup, gençlik yıllarında asi olmayan yoktur sanırım. Evet, belki ben Rap müzik icra ediyordum gençliğimde ama Müslüm Baba’nın hiçbir albümünü piyasaya çıktığının 2. Günü almamışımdır aynı gün almışımdır koyu bir Müslüm Baba fanıyım. Yaşadığım ortam, okuduğum okul itibari ile kavgasız dövüşsüz günümüz olmadı, yani anlayacağınız bu abi yerle çok sevişti. Evlendik durulduk çok şükür.

Rap müziğin şu an Türkiye’de özellikle 12-25 yaş aralığında büyük bir kitlesi var. Sence neden gençler rap müziğe bir anda bu kadar ilgi duydu?

  • Çünkü müzik endüstrisi gözünü açtı Rap müzik artık filmlerde, dizilerde, reklamlarda her yerde… Hal böyle olunca da bu tarz müziğe yatırım yapanlar kazandı ve yapılan reklamlar sayesinde gençlerin göz bebeği oldu ama bana sorarsanız bir çoğu saman alevi gibi 2-3 yıla unutulup gidecek

Türkiye’de rap müziğinin geleceğini nasıl görüyorsun? Önü açık mı, yoksa geçici mi?

  • Ben 2001 senesinde verdiğim bir dergi röportajında “10 yıl sonra herkes Rap dinler” demiştim. Ve şu an ki durum ortada, Rap müzik değil Türkiye dünya üzerinde asla bitmez, çünkü materyali çok sürekli değişen gündem Rap müziği hep canlı tutacaktır. Eğer ki Türkiye’de Rap müziğin yasal yollarla önü kesilmez ise ilerleyen yıllarda hem mesaj veren rapler ile eskiye dönüş olacak hem de çok büyük kitlelere ulaşacak.

Rap müziği eskiden dik duruştu, sorunları dile getirmekti, muhalif bir duruştu. Şimdi ise uyuşturucu, para, alkol ve kadınlardan çok fazla bahseder oldu. Bu konuda ne düşünüyorsun?

  • Bu soruya TekEl der susarım.. Dünyada bunun örneklerini çok gördük, hatta geçmişte seninle konuşmalarımızda sana da söylediğimi hatırlıyorum. “Türkçe rap bir gün birilerine teslim olacak” diye!

Yakın zamanda DeliMC’den bir albüm ve klip gelecek mi?

  • 2022 de bir albüm projemiz var, ayrıca bir çok isimle feat projeleri var, aslında 2021 de olacaktı ama uzun bir diş tedavi sürecim oldu maalesef, o yüzden bütün projeleri askıya aldık ama 2022 inşallah bizim için güzel ve verimli bir yıl olacak.

Peki DeliMC kimleri dinliyor?

  • Yabancı olmazsa olmazım ONYX ,Ice Cube.. Türk arkadaşlardan ise Defkhan, Geeflow, Hidra ve Gazapizm dinliyorum şu sıralar.

Söz yazarken ve müzik yaparken olmazsa olmaz dediğin, ilham aldığın bir şeyler var mı?

  • Söz yazarken de eğer kendi stüdyomdaysam Loreena McKennitt dinlerim.

İsyan ettiklerin nedir? Geçmişte nelere isyan ederdin, şimdi nelere isyan ediyorsun?

  • Aslında isyan ettiklerim herkesle aynı, sadece insanlar söylemekten korkuyor ben şarkılarımda bahsediyorum. Mesela kadına ve çocuğa şiddet hiç hazmedemediğim bir olay, herkes biliyor ama ses çıkaran yok. Ayrıca Türkiye’deki gelir adaletsizliğine de sinir oluyorum, o kadar çok olay var ki bazen dilim sus diyorum. Geçmişte eğitim sistemini çok eleştirdim düzelsin diye şimdi daha berbat oldu maalesef.

Neden DeliMC mahlasını seçtin, özel bir anlamı, yaşanmışlığı var mı?

  • Önce ki soru aslında bunu açıklıyor, küçüklüğümden beri “Deli” diye çağırdılar beni (Gerçekten Deli Olduğumdan Ötürü) zaten o mahlas ben de hep vardı ama Rap müziğe ilk başladığım yıllarda “COLT” mahlasını kullandım bir süre sonra ne oldu bende bilmiyorum birden DeliMC çıktı ortaya ve o gün bu gündür kullanıyorum. Benimle 24 saat yaşayan anlar mahlasımın neden DeliMC olduğunu.

DeliMC’nin felsefesi nedir?

  • DeliMC adam yetiştirdi bu zaman kadar hep, Paraya tamah etmedi insan biriktirdi, iyi ya da kötü müzik yaptı bu işe gönül verdi. Kısacası şunu söyleyeyim “DeliMC , Küçük çukurlardan hiç kaçmadı ki, büyük çukurlar zor gelmesin diye”

Bildiğimiz üzere 1990’lardan beri rap yapıyorsunuz, o günlerden bu zamana ne değişti?

  • Aslında bunu uzun uzun sayfalarca yazarım ama herkes her şeyi biliyor uzatmaya gerek görmüyorum, çünkü bu konu lastik gibi sündü de sündü, 90 lı yıllarda çok bariz bir şekilde mesaj veren Rap müzik 2015 yılından sonra ne olduysa birden içki, uyuşturucu, para ve sex dörtgeninde dönmeye başladı ve gerçekten gençleri köreltti.

Çok uzun zamandır evlisin ve bir de kızın var, aile hayatın nasıl gidiyor? Rap ve aile hayatı zor mu?

  • Evet, mutlu bir evliliğimiz var çok şükür, kızım üniversite son sınıfta kısmetse öğretmen olacak. Eşimle 92 senesinden beri tanışıyoruz yani benim bu işe başladığımdan bu güne kadar yanımda olan ve beni destekleyen birisi, o yüzden sıkıntısız evde stüdyomda mutlu mesut müziğimi icra edebiliyorum.

Eşin ile çocukluk aşkısınız bunu en iyi bilenlerdenim. Nasıl tanıştınız ve nasıl evlendiniz anlatır mısın?

  • Lise 1. Sınıfa ilk başladığımız gün tanıştık. Uzun bir peşinden koşuşturmam oldu, nihayetinde kandırdım ve evlendik. Aslında o günlerden bu günlere uzayan hikâyemi bir kitapta toplamaya başlamıştım ama yarım kaldı. Kim bilir belki bir gün filmimizi çekerler ki film gibi bir hikâyemiz var.

Ankara’da Divan’ı Rap grubunu kurmuştun, şu an grup ne durumda, var mı grupla ilgili projeler?

  • Evet, Divan-ı Rap benim hayatımın olmazsa olmazıdır. Birçok müzisyen arkadaşı piyasaya kazandırdık. Türkiye’de, yurt dışında birçok konserler verdik, festivallere çıktık, ödüller aldık, şimdilerde ekip uyku modunda, onları uyandırmaya çalışıyorum. Son olarak kardeşimle yani eski adı McKan yeni adıyla BeYZar ile bir parça kaydettik, sanırım o da 2022 de piyasada olacak klibiyle birlikte. Yavaş ama emin adımlarla Divan-ı Rap yeniden ayaklanacaktır.

Son olarak dinleyicilerinize ve okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

  • Gerçek Rap müziğin peşini asla bırakmasınlar, şimdi teknoloji gelişti her yerden her müziği indirip dinleyebilirler. Ön yargı insanı geri götürür, ön yargıyı bırakıp mesaj veren Rableri de playlistlerine eklesinler, emin olun pişman olmayacaklar. Ve tabii ki DeliMC’yi takip etmeye devam etsinler…

Röportaj: Serkan Candaş

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ