Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Süt’e zam geldi

Serbest piyasada çiğ sütün litre fiyatı 12 TL’den 15 TL’ye yükseldi. Zamlı fiyatlar zincir market raflarına da yansırken private label maralı sütün fiyatı 21,5 TL’den 24 TL’ye yükseldi.

09 Kasım 2023 tarihinde eklendi.
Süt’e zam geldi

Zam dalgasıyla birlikte, Trakya Bölgesi’nde serbest piyasada çiğ sütün litre fiyatı 15 TL’ye ulaştı. Bu artışın ardından, zincir marketler de süt ürünlerinde etiket değişikliğine gitmeye başladı. Son 1 haftada zincir marketlerde private label markalı 1 litrelik yüzde 3.1 yağlı sütün fiyatı 21.5 liradan 24 liraya yükseldi.

Dünya gazetesinin haberine göre, sektör temsilcileri Trakya’da çiğ süte 15 TL talep edilmesinin ardından diğer bölgelere yayılmaya başladığını kaydetti. Çiğ sütte büyük bir sorunun olmadığını ve 15-20 güne süt arzında artışların başlayacağı belirtiliyor.

Sektör temsilcileri, 2,5 liralık zammın müstahsilde süt fiyatının 15 liraya yükselmesinden kaynaklandığını belirtirken Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) referans fiyatı ise 11 lira 50 kuruş olarak yer alıyor.

Zincir marketlerde normal yüzde 3 ve üzeri yağlı sütlerin fiyatı 24 lira ile 38 lira arasında değişiyor. Diğer yandan, kasım ayı itibarıyla süt ürünlerine yapılan zam raflara yansımaya başladı. Etiketlerde 2 Kasım’dan bu yana değişikliğe gidiliyor.

Çanakkale ve Edirne illerinde üreticilerin çiğ sütün fiyatına 15 lira talep etmeye başladıklarını dile getiren temsilciler, zamların ekim ayında geldiğini ve 1 Kasım itibarıyla da bir zammın daha yansıdığını kaydetti. Temsilciler, dünyada da son dönemde tek fiyatı artan gıda ürününün süt olduğunu vurguladı.

Yem fiyatların da uzun süredir aynı olduğunu ve bu zammın piyasada arz talepten oluşan bir gelişme olduğunun altını çizilirken, serbest piyasada sütün fiyatı 13 lira civarında yer alıyor. Son dönemde rafta süt fiyatında yaşanan 2.5 liralık artışın nedeni çiğ sütün 15 liraya çıkması gösterilirken, temsilciler, bu zammı yapacak bir maliyet artışının gözükmediğine dikkat çekerek arz talep dengesizliğini işaret etti.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ