Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

TUİK enflasyon rakamlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, enflasyon, eylül ayında yüzde 3,08 artarken, yıllık bazda yüzde 83,45 oldu. Böylece, enflasyon Mayıs 2021’den bu yana kesintisiz yükselişini sürdürerek 24 yılın zirvesine yükseldi…

03 Ekim 2022 tarihinde eklendi.
TUİK enflasyon rakamlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıkladı.

Buna göre, enflasyon eylül ayında aylık bazda yüzde 3,06 artarken, yıllık enflasyon yüzde 69,97’den yüzde 83,45’e yükseldi.

Çekirdek göstergelerdeki yükseliş hareketi eylül ayında da devam etti. Buna göre eylülde yıllık çekirdek enflasyon yüzde 68,09 oldu.

ÜRETİCİ ENFLASYONU DA ARTTI

Üretici fiyat endeksi de eylülde bir önceki aya göre yüzde 151,50 artışla yükselmeye devam etti. Aylık üretici enflasyonu yüzde 4,78 oldu.

AYLIK EN AZ ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN

Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 0,04 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

AYLIK EN FAZLA ARTIŞ KONUTTA

Buna karşılık, 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,99 ile konut oldu.

EN YÜKSEK YILLIK ARTIŞ ULAŞTIRMADA

Ana harcama gruplarına bakıldığında tüketici fiyatlarında en yüksek artışın yaşandığı ana harcama grubu yüzde 117,66 ile ulaştırma grubu oldu.

Ulaştırmayı yüzde 93,05 ile gıda ve alkolsüz içecekler; yüzde 89,68 ile ev eşyası grubu takip etti.

BEKLENDİĞİ GİBİ GELDİ

Reuters’ın 11 katılımcıyla düzenlediği ankette, eylül için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 83,5 ile 85,35 arasında yer alıyor. TÜFE en son Temmuz 1998’de yüzde 85,3 olmuştu.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin anketine katılan 19 kurumun medyan beklentisi eylül ayında TÜFE’nin aylık yüzde 3,6, yıllık yüzde 84,5 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde olmuştu.

AA Finans’ın 15 ekonomistin katılımıyla düzenlediği ankette, eylül ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 2,15 ve en yüksek yüzde 4,50 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 3,53) göre bir önceki ay yüzde 80,21 olan yıllık enflasyonun yüzde 84,26’ya yükseleceği hesaplandı.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNİ

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminiyse yüzde 60,4 seviyesinde bulunuyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da önümüzdeki yılın ilk ayları itibariyle enflasyon sorununun arkada bırakılacağını açıklamıştı.

TL’DE DAHA DA DEĞER KAYBEDECEK ENDİŞESİ

Merkez Bankası’nın faiz kararları, hükümet ve TCMB’den TL’deki değer kaybını durduracak bir açıklama gelmemesi, buna ek olarak TCMB’nin döviz piyasasına müdahalede bulunmak için geçtiğimiz yıllara göre çok daha düşük döviz rezervinin bulunması TL’nin daha da değer kaybının sürebileceği endişesini yaratıyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ