Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

Dünyadaki En Eski Maddenin Güneşten Daha Eski Olduğu Keşfedildi

Araştırmacılar, gezegenin kendisinden bile daha yaşlı bir materyal keşfettiler. Avustralya’ya düşen bir meteordan izole ettikleri çok küçük tanelerin 5 ile 7 milyar yaşında olduğu bulundu…

23 Temmuz 2022 tarihinde eklendi.
Dünyadaki En Eski Maddenin Güneşten Daha Eski Olduğu Keşfedildi

Araştırmacılar, dünyanın kendisinden bile daha yaşlı bir materyal keşfettiler. Avustralya’ya düşen bir meteordan izole ettikleri çok küçük tanelerin 5 ile 7 milyar yaşında olduğu yani Dünya, Güneş ve Güneş Sistemin kendisinden de önceden bulunduğunu keşfetti.

1969 yılında Avustralya, Murchison yakınlarında gökyüzünde bir ateş topu patladı. 13km’lik bir alan üzerinde toplam 100 kilogram göktaşı parçaları bulundu. Murchion Göktaşı kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve bazı büyüleyici sonuçlar elde edilmiştir. Bunlardan biri de yaşam için gerekli olan ve dünya dışı parçacıkları içerdiğinin bulunmasıydı.

Şimdi araştırmacılar, Murchison Göktaşının Dünyada şimdiye kadar bulunmuş en eski materyalden örnek taşıdığını keşfettiler. Bulunan kayaların “presolar taneleri”  barındırdığı bulundu. Bu küçük silikon karbür tanelerinin Güneşten yaşlı olduğu biliniyor ama yaşları henüz kesin olarak belirlenemedi. Presolar Taneleri taneleri daha önce Hypalia Taşı denen bir tür meteoritte  ve LAP-149 da meteorlarında da keşfedildi ama yaşları yine belirlenemedi.

Bilim insanları bulunan bu tanelerin yaş tespitini yapmak için kozmik ışınlara ne kadar süre maruz kaldığını ölçütler. Bu yüksek enerjiye sahip parçacıklar uzay boşluğunda dolanırlar ve var olan mineraller ile etkileşime geçerek yeni elementler oluştururlar. Bu element miktarı ölçülerek uzayda ne kadar dolandığını anlaşılabilir ki bu da yaşlarını anlamamızı sağlar. Ekip bunu yaparken, tanelerin çoğunun 4.6 ile 4.9 milyar yaşları arsında olduğunu buldu. Güneşimiz bu aralığın en genç ucunda yani 4.6 milyar yaşında. Evimiz olan Dünya ise henüz 4.6 milyar yaşında bile değil.

En yaşlı taneler 5.5 milyar yıl öncesine uzandığı için onları Dünyada bilinen eski madde oldukları anlamına geliyor. Araştırma ekibi bu tanelerin tarihlerinin belki de daha da eskiye uzandığını, 7 milyar yıl önce onlara hayat veren yıldızlar kadar eski olduğunu söylüyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ