Reklam
Reklam

SON DAKİKA

Spot Haberler

ShiftDelete teknoloji portalı editörü Samet Jankovic ile teknoloji üzerine konuştuk

Samet Jankovic: Teknolojiyi zarar vermek için kullanan birçok insan var…

24 Ekim 2021 tarihinde eklendi.
ShiftDelete teknoloji portalı editörü Samet Jankovic ile teknoloji üzerine konuştuk

Samet Bey merhaba, röportaj isteğimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz!

* Merhabalar, ben teşekkür ederim.

Kendinizden bahseder misiniz? Samet Jankovic kimdir?

* Samet Jankovic bir teknoloji editörüdür. 1998 İstanbul doğumlu aslen Yugoslav göçmenidir.

Editörü olduğunuz ShiftDelete.net hakkında bilgi verebilir misiniz?

* Net 11 Mayıs 2005 tarihinden itibaren yayın hayatına başlamış, Türkçe yayın yapan bilişim web sitesidir.

Sizce teknoloji ne demektir?

* Teknoloji, insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir

Teknoloji olmasaydı dünya nasıl olurdu?

* Teknoloji insanoğlu için çok önemli ve her zaman öyle olacak. Elbette ulaştığımız bu noktaya gelemezdik, teknoloji olmasaydı çok fazla zaman kaybı yaşardık ve en önemlisi hastalıklara çare bulamazdık. Tabi ki ulaşım ve haberleşme konusunda da sıkıntı yaşardık. Teknoloji bir silah gibidir,  kimin elinde olduğuna göre değişir. Bu nedenle yararlı işler için kullanılmalı ve insanlık adına değerlendirilmelidir. Teknik ilerlemenin faydası o zaman anlaşılabilir.

Sizin en sevdiğiniz teknolojik alet nedir?

* Aslında bu soruyu benden daha erken teknoloji görmüş birisine sorsanız kesinlikle televizyon diyebilirdi. Biz gençler olarak teknolojiyle bütünleşmiş durumdayız. Hayatımı kolaylaştıran tüm teknolojilere aşığım ama en sevdiğim teknolojik ürün bilgisayarlar.

Teknoloji yararlı mıdır? Yoksa zararlı mıdır?

* Teknoloji elbette ki yararlıdır. Fakat doğru ve yanlış kullanım alanları vardır, eğer siz doğru bir şekilde kullanıyorsanız bence bu kaynak tüm insanlık için vazgeçilmezdir. Fakat teknolojiyi zarar vermek için kullanan birçok insan var. Tabi bunlar bir üst zararlar, en basitinden bahsetmek gerekirse çocuklarımız, bir bilgisayar veya tablet ekranında çok fazla zaman geçirdiğinde gözlerine zarar verebiliyor bu cihazlar. İzlediğimiz çoğu videoda argo kelimeler veya absürt görüntüler de izleyicilere zarar verebilir. Mesela kullandığımız kulaklık ile yüksek sesle müzik dinlersek bu da bize verebilir. Uzun lafın kısası, bizler teknolojiyi seviyoruz ve kötü yanlarının olduğunun da farkındayız elbet. Önemli olan bizlerin teknolojiyi nasıl domine ettiğidir, sonuçta insanlık hep iyi olmadı, olmayacakta.

Teknoloji hiç gelişmeseydi sizce nasıl olurdu?
* Teknoloji gelişmeseydi gerçekten çok zor bir yaşam bizleri bekliyor olabilirdi. Tabi yiyecek ve giyecekler teknolojinin bir parçası değil, hayatımızı devam ettirmek için gerek duymazdık belki teknolojiye ama yiyecek üretmek daha uzun sürebilirdi, sebze ve meyve yemek istiyorsak hasat zamanını beklememiz gerekirdi. Bir kumaş üretmek istesek veya bir elbise tasarlasak, bunlar çok daha uzun sürer ve daha fazla işçi gerekirdi. Çok basit bir örnek olacak; Arabalar hiç olmasaydı, gitmek istediğimiz yere çok daha uzun bir vakitte gidecektik. Uzun lafın kısası bizler çok şanslıyız, teknolojinin her türlü imkânlarından faydalanıyoruz. Ancak onsuz yaşamayı hayal edemeyiz. Teknolojik gelişmeler, yaşam beklentimizi ve yaşamın doğasını genişletti.

Teknoloji geliştikçe insanlar değişiyor mu?
* Tabii ki değiştiriyor. Eskiden telefonlar ve bilgisayarlar bu kadar yaygın değilken sohbet ortamları, aileyle birlikte yapılan aktiviteler daha fazlaydı. Bu örnekleri verme sebebim, teknoloji ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da manevi anlamda bizi biraz kısıtlıyor diyebilirim. Ancak iyi tarafından bakmak lazım bu gelişmeye, teknoloji geliştikçe insanlarda gelişiyor, öğrenme ve paylaşma arzusu daha da çoğalıyor. Artık edindiğimiz her bilgiyi çok kısa bir sürede dünyanın neresinde olursanız olun iletilme şansımız var. Bence her ne olursa olsun teknoloji gelişse de dursa da insanoğlu değişime açık bir varlık. 50 yıl önce giyilen kıyafetleri şu an giydiğimizi hayal bile edemeyiz. Ayrıca teknolojinin gelişmesi sadece eğitim ve bilginin kolay öğrenilmesini sağlamıyor, bunun yanında eğitim ve bilimin etkileşiminin daha kuvvetli olduğu yeni alanlar, bölümlerin açılmasına da olanak sağlıyor. Şöyle ki; teknolojiye yoğunlaşırken uzay, uçak, mekatronik, robotik ve yazılım mühendisliği gibi bölümlerin oluşmasını ve bu bölümlere duyulan ilginin çoğalmasını sağlıyor. Bu durum ise insanların değiştiğini ortaya koyan apaçık bir gerçek.

Kendini bir teknolojik alet olarak düşünseydin ne olmak isterdin?

*  Yapay zekâ olmak isterdim. Nasıl çalıştığını ve gerçekten nasıl bir teknoloji olduğunu o zaman daha iyi anlayabilirdim.

Teknolojinin bu kadar gelişmesi dünyayı nasıl etkiliyor?

*  Teknolojik gelişmelerin birçok alanda olumlu yansıması olsa da, tarihin geçmiş yıllarında olduğu gibi olumsuz yönleri de maalesef oldu ve nükleer silahlar gelişmeye başladı. Bunun yanında endüstriyel atıklar dünyanın kirlenmesine yol açmanın yanında, atmosfere dahi zarar vermeye başladı, bu beni en çok üzen teknolojik gelişmedir. Tabi ben yine her şeye hep iyi tarafından bakanlardanım, teknoloji eğer bu kadar gelişmemiş olsaydı günümüzdeki yaşantıyı hayal bile edemezdik. Teknolojinin geldiği nokta sayesinde insanların ömrü uzadı, daha sağlıklı ve daha yüksek bir yaşam standardına erişildi. İnsanların çalışma saatleri azaldı, bunun bir sonucu olarak da kendilerine ayırdıkları boş vakitleri arttı. Hızlı nüfus artısına rağmen, dünyanın kendi kendine yetmesi yolunda önemli çalışmalar yapıldı ve yol kat edildi. Birçok doğal afete çözüm yolları bulundu. İnsanlar dünyanın neresinde olursa olsunlar, başka bir yerdeki insanlarla kolay ve hızlı haberleşmeye başladıkları gibi herhangi bir yere hızla ulaşmaya da başladılar.

İnsanlar teknolojiyi tam olarak anladı mı sizce?

* Biz bile hiçbir zaman anlayamayacağız gibi hissediyorum. Çünkü teknoloji öyle bir güç ki, neler olup neler bittiğini öğrenene dek yeni bir inovasyon ortaya çıkıyor. Aslında teknolojiyi anlamak yerine onu hayatımızın bir parçası haline getirmek daha mantıklı. Teknolojinin, inovasyonlara dönüştüğü bu yüzyılda, biz teknoloji için neler yapabiliriz? Bunu düşünmek lazım.

Türkiye, gelişen teknolojinin neresinde?

* Türkiye aslında gelişen teknolojiyi yakalamaya çalışıyor. Her şeyden çok geride değiliz fakat çokta ileri gittiğimiz söylenemez. Özellikle Z kuşağının teknolojiyi domine etmesi gerçekten takdire şayan. Ülkemizdeki gençlerin ürettiği yerli teknolojiler olsun, savunma sanayisinde ki teknolojiler olsun gerçekten çok başarılı çalışmalarımız var. Önemli olan bunlara bir şeyler katarak öncü olmak. Umarım hızla gelişen teknolojiden, hiçbir evresinden kopmayan bir ülke oluruz.

Son olarak okuyucularımıza ve takipçilerinize neler söylemek istersiniz?

* Buraya kadar okuyan ve değerli yorumlarını esirgemeyen herkese teşekkür ederim.

Röportaj: Serkan Candaş

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ